ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Η έκπτωση 3% είναι κίνητρο για τον καταναλωτή

Κορκίδης: Η έκπτωση 3% είναι κίνητρο για τον καταναλωτή

Δελεαστικό κίνητρο για τους καταναλωτές, χαρακτήρισε την προοπτική έκπτωσης 3% με τη χρήση πλαστικού χρήματος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σχετικά με τις αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση για το καθεστώς ΦΠΑ, με την προϋπόθεση «να μην υπερκαλύπτει τη διαφοράη τραπεζική χρέωση των καρτών σε επιχείρηση και καταναλωτές».

Ο Βασίλης Κορκίδης υπενθύμισε ότι αναφορικά με παλαιότερες επιστημονικές μετρήσεις αλλαγών στο καθεστώς ΦΠΑ και όπως είχε υπολογιστεί από το 2014, η επίπτωση εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% και αντίστοιχου χαμηλού, θα οδηγούσε σε αύξηση του τιμαρίθμου μεταξύ 2,4% έως 2,6.

«Ωστόσο, όπως γνωρίζουμε σε κάθε μεταβολή φόρων η αγορά, λόγω ακινησίας, συνήθως απορροφά οριακές αυξήσεις», υπογράμμισε.

«Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε τη τελική διαμόρφωση της πρότασης, ώστε να μετρήσουμε ακριβώς στα νέα δεδομένα πως διαμορφώνονται τα ετήσια έσοδα 14,4 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα και μετά την οριστική συμφωνία με τους δανειστές μας» είπε ο Βασίλης Κορκίδης.

Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο, το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ ήδη επικαιροποιεί τη σχετική μελέτη, για όλους τους κλάδους του εμπορίου, της διατροφής και των υπηρεσιών, καθώς και των χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών.