ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στίγκλιτς: Στο 50% οι πιθανότητες ενός Grexit - Η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα

Στίγκλιτς: Στο 50% οι πιθανότητες ενός Grexit - Η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα

«Θα έκοβα τους μαθητές μου αν μου πρότειναν το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα».

Αιχμηρή κριτική στην ΕΚΤ για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη ασκεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς.

Ο κορυφαίος οικονομολόγος τοποθετεί τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στο 50%, τονίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τη στάση της και να βοηθήσει τη χώρα, ανακεφαλαιοποιώντας τις τράπεζές της προκειμένου να ανακάμψει ο δανεισμός προς τις μικρές επιχειρήσεις.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Independent, ο κ. Στίγκλιτς υποστηρίζει πως η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την ΕΚΤ ήταν ένα «φάρμακο» που «είχε σχεδιαστεί να σκοτώσει την οικονομία», η οποία έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο.

«Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι η Γερμανία και άλλοι έχουν εμφανίσει την περίπτωση της Ελλάδας ως την απόλυτη αποτυχία», τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος, ο οποίος επαίνεσε την Αθήνα για τη μείωση των δαπανών που πέτυχε.

Ο κ. Στίγκλιτς επεσήμανε επίσης ότι οι οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ για την Ελλάδα ήταν λάθος το 2010 και τα επόμενα έτη και πρόσθεσε: «Εάν ήταν μαθητές μου και έρχονταν με μια σειρά μοντέλων όπως αυτό, θα έπαιρναν πολύ κακό βαθμό ή θα κόβονταν».

Σχετικές ειδήσεις