ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Αύξηση 500 εκατ. ευρώ του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

ΕΚΤ: Αύξηση 500 εκατ. ευρώ του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Κατά 500 εκατ. ευρώ αυξήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ELA, φθάνοντας έτσι τα 80,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με την αύξηση αυτή παραμένει στο σύστημα ένα περιθώριο ασφαλείας για τη ρευστότητα της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ όπου ελήφθησαν και οι σχετικές αποφάσεις, συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Μηχανισμό, χωρίς, όμως, να ληφθεί κάποια απόφαση.

Το όλο θέμα αναμένεται να επανεξεταστεί, ως είθισται, την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αύξηση των κεφαλαίων του ELA, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 80,2 δισ. ευρώ, ενώ έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιέσεις, προκειμένου να υπάρξει «κούρεμα» των εγγυήσεων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες, ώστε να δανειστούν από το μηχανισμό.

Ωστόσο, σήμερα (2/6) το ΔΣ της ΕΚΤ δεν υπέκυψε σε αυτές τις πιέσεις, καθώς ανέβαλε εκ νέου τη λήψη απόφασης για το «haircut» στα «collaterals»…

Παράλληλα, αύριο, Τετάρτη (3/6), ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου η οποία αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, δεδομένης της κρισιμότητας των στιγμών.

Όσο βρίσκεται πάντως σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ, η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε κινήσεις που θα αποσταθεροποιήσουν το ήδη εύθραυστο κλίμα, φέρνοντας σε άκρως δυσχερή θέση τις ελληνικές τράπεζες.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές κοντά στους σχεδιασμούς της ΕΚΤ, δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή στην μέχρι τώρα στρατηγική της, ωστόσο αν η Ελλάδα δεν καταβάλλει περίπου τα 298 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ την 5η Ιουνίου, τότε αυτομάτως, πέντε ημέρες αργότερα, θα επιβάλλει νέα haircut στις ελληνικές τράπεζες από 40% έως 50%, παγώνοντας ταυτόχρονα πλήρως το ELA.

Αξίζει να τονιστεί όμως ότι η Αθήνα έχει αποφασίσει να πληρώσει τη πρώτη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου…

Σχετικές ειδήσεις