ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει η νέα ελληνική πρόταση για ΦΠΑ και πρωτογενές πλεόνασμα

Τι προβλέπει η νέα ελληνική πρόταση για ΦΠΑ και πρωτογενές πλεόνασμα

Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% (από 11%), όπως επίσης και πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος από (0,6%) και 1,75% για το 2016,προβλέπει μεταξύ άλλων η νέα κυβερνητική πρόταση που υποβλήθηκε προς τους θεσμούς.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση ζητά επίσης σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.

Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευρά για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:

- 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου
- 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια
- 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την κυβέρνηση, το σχέδιό της για τον ΦΠΑ θα μπορούσε να συγκεντρώσει 360 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,36 δισ. το 2016.

Παράλληλα, από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το Μαξίμου εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο μπορούν να συγκεντρωθούν 500 εκατ. ευρώ τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαπραγμάτευση, αφού ενδέχεται να «σπρώξουν» τους δανειστές σε… υποχώρηση για την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, αν βέβαια πειστούν γι΄ αυτά.

Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, στο κείμενο προβλέπεται δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,75% του ΑΕΠ εφέτος και 1,50% για το 2016. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ελληνική πρόταση προέβλεπε 0,6% φέτος και 1% το 2016, έναντι 1% φέτος και 2% το 2016 που ζητούσαν οι θεσμοί.

«Η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε τη μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς, να καλύψουν την άλλη μισή», υπογραμμίζουν μάλιστα από την Κουμουνδούρου.

Αδιευκρίνιστο παραμένει πάντως ακόμα το τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Ως γνωστόν υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί, αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του.

Όπως και να έχει, «κλειδί» για τυχόν συμφωνία θα αποτελέσει το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση δεν δέχεται άλλες… υποσχέσεις παρά μόνο δέσμευση για οριστική λύση.

Όπως συμπληρώνουν, δε, ο πρωθυπουργός αναμένει τη γραπτή απάντηση των εταίρων στις νέες προτάσεις της πριν την αυριανή συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ...

Σχετικές ειδήσεις