ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν σχεδιάζει η Μόσχα αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων

Δεν σχεδιάζει η Μόσχα αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων

Η Ρωσία δεν προτίθεται να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αλεξέι Ουλιουκάεφ.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αγοράσουμε ομόλογα, που έχει εκδώσει η Ελλάδα. Δεν βλέπουμε με κανένα τρόπο την επένδυση μέσω ελληνικών ομολόγων» είπε ο Ρώσος υπουργός, στο πλαίσιο των εργασιών του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, στην Αγία Πετρούπολη.

Ωστόσο, η Μόσχα σχεδιάζει να στηρίξει τις εταιρείες οι οποίες θα πάρουν μέρος στην κατασκευή του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού φυσικού αερίου. Η Ρωσία «είναι έτοιμη να επενδύσει, να δώσει εγγυήσεις στις εταιρείες» δήλωσε στους δημοσιογράφους και προσέθεσε ότι εάν η Ελλάδα προτείνει εμπορικά ενδιαφέροντα σχέδια για τις ρωσικές επιχειρήσεις, τότε «επενδύσεις αυτού του είδους θα χαιρετιστούν».

Στο ενδιαφέρον ρωσικών επιχειρήσεων για επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ.

«Εάν η Ελλάδα προτείνει ενδιαφέροντα από εμπορική άποψη σχέδια στις επιχειρήσεις μας, οι εταιρείες μας είναι έτοιμες να εξετάσουν τέτοιες δυνατότητες», είπε ο κ. Σιλουάνοφ σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ. Ωστόσο η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν προτίθεται να παράσχει οποιαδήποτε κρατική οικονομική στήριξη στις εταιρείες αυτές, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο. «Όχι, όχι, δεν προβλέπουμε κάτι τέτοιο» ήταν η απάντησή του σε σχετική ερώτηση.

Όπως ο κ. Ουλιουκάεφ, έτσι και ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για αγορά κρατικών ομολόγων της Ελλάδας με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού της Ρωσίας.

Στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές αναφέρθηκε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS, Σεργκέι Στορτσάκ.

Σύμφωνα με τον κ. Στορτσάκ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για τους νέους όρους των δανειακών πληρωμών και να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις: «Εκτός από τις προσπάθειες να βρει έναν συμβιβασμό με τους δανειστές, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άλλη λύση (για την Ελλάδα). Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι η συνέχιση εκείνων των δομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ανέπτυξαν οι αρχές της Ελλάδας και κατά την υλοποίηση των οποίων βασίζονται στους πολίτες της χώρας».

Κατά τη γνώμη του Ρώσου αξιωματούχου, η απώλεια της υποστήριξης της ελληνικής κυβέρνησης από την πλευρά των φορολογουμένων πολιτών θα σημάνει την αποτυχία των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Σχετικές ειδήσεις