ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα παρέμβαση Στίγκλιτς: Η ΕΚΤ πρέπει να παράσχει άμεσα ρευστότητα στην Ελλάδα

Νέα παρέμβαση Στίγκλιτς: Η ΕΚΤ πρέπει να παράσχει άμεσα ρευστότητα στην Ελλάδα

Νέα παρέμβαση του βραβευμένου οικονομολόγου, Γιόζεφ Στίγκλιτς ο οποίος κατακεραυνώνει την ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας πως η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη της και να δώσει λύση στο ελληνικό αδιέξοδο.

«Πριν από τέσσερα χρόνια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν πως αυτό που χρειαζόταν ήταν μία στρατηγική ανάπτυξης. Το υποσχέθηκαν στην Ελλάδα. Αλλά δεν το εφάρμοσαν», τόνισε ο αμερικανός καθηγητής που προέβλεψε πως: «Αν οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη συνεχίσουν στην ίδια τακτική που ακολουθούσαν προ κρίσης, φοβάμαι πως το παιχνίδι έχει τελειώσει».

Ο κ. Στίγκλιτς σημειώνει πως «μία συμφωνία που θα μπορούσε να κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρώ είναι σαφώς εφικτή: αναδιάρθρωση χρέους, περισσότεροι λογικοί δημοσιονομικοί στόχοι και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ο ίδιος κατακεραυνώνει τους Ευρωπαίους και τη «συνταγή» τους για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «το είδος του δημοσιονομικού πλεονάσματος που αξιώνει η Ευρώπη είναι μία σίγουρη συνταγή για συνεχιζόμενη ύφεση και ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό χάος».

Προσθέτει πως η ΕΚΤ πρέπει να παράσχει άμεσα ρευστότητα στην Ελλάδα, διερωτώμενος, μάλιστα «ποια η σημασία του να βρίσκεται κανείς σε μία νομισματική ένωση όταν η ΕΚΤ δεν είναι σε θέση να δράσει ως δανειστής έκτακτης ανάγκης;».

Όπως επισημαίνει ο βραβευμένος οικονομολόγος, «παρότι οι όροι της Ευρώπης που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα προκάλεσαν την ύφεσή της, η Ελλάδα πήρε ελάχιστα από αυτά τα χρήματα – περίπου το 90% πήγαν στους πιστωτές».

Σχετικές ειδήσεις