ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει το Χρηματιστήριο Αθηνών - Δημοσιοποιήθηκε η υπουργική απόφαση

Ανοίγει το Χρηματιστήριο Αθηνών - Δημοσιοποιήθηκε η υπουργική απόφαση

Η υπουργική απόφαση για το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται να ανοίξει την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Η υπουργική απόφαση, που δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 31 Ιουλίου, προσδιορίζει τους όρους με τους οποίους θα «κινούνται» οι εγχώριοι επενδυτές λόγω capital controls ώστε να μην υπάρξει διαρροή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα. Επίσης, διευκρινίζεται ότι είναι οι συναλλαγές για τους ξένους δεν υπόκεινται σε περιορισμούς.

Αναφέρεται δε στη δημιουργία «νέων κεφαλαίων» από τους Έλληνες επενδυτές που πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς και προέρχονται, κυρίως, από έμβασμα εξωτερικού, από το προϊόν πώλησης μετοχών, από επιστροφή ασφαλειών (margin) και από τα υφιστάμενα ελεύθερα πιστωτικά υπόλοιπα δικαιούχων σε επενδυτικούς λογαριασμούς που τηρούνται στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ως νέα κεφάλαια νοούνται αυτά που πιστώνονται στους οικείους τραπεζικούς λογαριασμούς στο Ίδρυμα μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας και προέρχονται α) από έμβασμα εξωτερικού, β) από το προϊόν πώλησης χρηματοπιστωτικών μέσων του άρθρου 5 του ν. 3606/2007, εξαιρουμένων εκείνων του στοιχείου γ΄ του ως άνω άρθρου 5, γ) από επιστροφή ασφαλειών (margin), η κάλυψη των οποίων αρχικά προήλθε από κεφάλαια των περιπτώσεων α΄, β΄, δ’, ε’ και ζ’ της παρούσας παραγράφου, δ) από χρηματικές διανομές στους δικαιούχους των χρηματοπιστωτικών μέσων του άρθρου 5 του ν. 3606/2007, συνδεόμενες με τα οικεία χρηματοπιστωτικά μέσα, ενδεικτικώς λόγω τακτικής λήξης τους, εταιρικών ή παρεμφερών πράξεων (πληρωμές τοκομεριδίων, μερισμάτων και άλλες σχετικές μορφές εσόδων), ε) από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα των περιπτώσεων (δ) έως (ι) του άρθρου 5 του ν. 3606/2007, στ) από υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας ελεύθερα πιστωτικά υπόλοιπα δικαιούχων σε επενδυτικούς λογαριασμούς που τηρούνται σε Ιδρύματα από εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών κατά την έννοια του ν. 3606/2007 που λειτουργούν στην Ελλάδα και ζ) από καταβολή σε μετρητά σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, τα οποία εκτελούν τις οικείες συναλλαγές, του τιμήματος αγοράς των Χρηματοπιστωτικών Μέσων που παραγγέλλονται να αποκτηθούν. Προς υποδοχή των νέων κεφαλαίων, τα ιδρύματα δύνανται, κατά παρέκκλιση της παρ. 6 του πρώτου άρθρου της από 18 Ιουλίου 2015 Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου, να ανοίγουν ή προσθέτουν νέους ειδικού τύπου λογαριασμούς ή υπολογαριασμούς, πρόσθετους σε ή συνδεδεμένους με υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς, κατόπιν αιτήματος δικαιούχου τους».

Σχετικές ειδήσεις