ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι του Ευρωκοινοβουλίου χαιρετίζουν τη συμφωνία

Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι του Ευρωκοινοβουλίου χαιρετίζουν τη συμφωνία

Οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με γραπτές ανακοινώσεις τους, χαιρέτισαν σε γενικές γραμμές την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, καλώντας η μεν πρώτη την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ «να μην την υπονομεύσει», η δε δεύτερη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει «έναν ρόλο στην επίβλεψη της εφαρμογής της δέσμης μεταρρυθμίσεων».

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, γράφει: «Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες φοβούνται πως η συμφωνία για μια νέα χρηματοδότηση μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας των καινούργιων απαιτήσεων της καγκελαρίου Μέρκελ. Συνεχίζοντας δε αναφέρει: «Ζητάμε από την καγκελάριο να κρατήσει τη δέσμευσή της κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να μην φέρει στο τραπέζι επιπλέον απαιτήσεις, όπως την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η Άγγελα Μέρκελ θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της αντί να χρησιμοποιεί το ΔΝΤ ως δικαιολογία ή άλλες κινήσεις αντιπερισπασμού».

Από πλευράς του, με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή, Γκι Φέρχοφστατ αναφέρει ότι «για πρώτη φορά επιτεύχθηκε μια συμφωνία η οποία είναι κάτι περισσότερο από μία λογιστική άσκησης».

«Πρόκειται για μια πιο έξυπνη προσέγγιση, η οποία βασίζεται σε αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα" προσθέτει ο κ. Φέρχοφστατ, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά ποτέ δεν ανέλαβαν δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε βάθος. «Ο Τσίπρας δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», υπογραμμίζει ο Βέλγος πολιτικός, ο οποίος συνεχίζοντας επισημαίνει την «έλλειψη διαφάνειας» που χαρακτήρισε κατά το παρελθόν τη λειτουργία της τρόικας

«Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων θα προτείνω να αναλάβει η Ευρωβουλή έναν ρόλο στην επίβλεψη της εφαρμογής της δέσμης μεταρρυθμίσεων» επισημαίνει, τέλος, ο Γκι Φέρχοφστατ.

Σχετικές ειδήσεις