ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτές είναι οι συντάξεις που «ψαλιδίζονται»

Αυτές είναι οι συντάξεις που «ψαλιδίζονται»

Προς αναδίπλωση (;) ο Κατρούγκαλος για τα εισοδηματικά κριτήρια

«Ψαλίδι» σε όλες τις συντάξεις που κινούνται από 1.000 ευρώ και πάνω εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, στον απόηχο της κατάθεσης του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό που θα χάσουν από τις συντάξεις τους οι δικαιούχοι το 2016 ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, εάν γίνονταν καθολικές οριζόντιες περικοπές με ισόποσο τρόπο, τότε η μείωση θα αντιστοιχούσε σε 30 ευρώ το μήνα για κάθε συνταξιούχο.

Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αν και θα υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών, δεν φαίνεται διατεθειμένος να εφαρμόσει τη χορήγηση συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια, ιδίως μετά το σάλο που προκάλεσε το πόρισμα ως προς το ζήτημα αυτό.

Εκείνο που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς ως αντιπρόταση θα είναι η υιοθέτηση κλιμακωτών εισφορών, οι οποίες θα αυξάνουν ανάλογα προς το ύψος του εισοδήματος των ασφαλισμένων.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στη δημιουργία αποθεματικού μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται οι συντάξεις ασφαλισμένων ειδικών περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα οι συντάξεις αναπηρίας.

Σε κάθε περίπτωση, η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και κυρίως η τελική μορφή που θα λάβει, αναμένεται να διαμορφωθεί με βάση την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών.

Σχετικές ειδήσεις