ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σκλήρα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο - Πώς θα επηρεάσουν τη ζωή μας

Τα σκλήρα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο - Πώς θα επηρεάσουν τη ζωή μας

Βομβαρδισμός από φόρους , κατασχέσεις, κόψιμο συντάξεων και παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο ψηφίστηκε χθες στη Βουλή με 154 «ναι» επί της αρχής.

Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα όπως η αυτόματη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων έως και στο 100% σε περίπτωση όπου δεν αποδοθούν ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα πρόστιμα για παραβάσεις προβλέπονται αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις μετά από μηνυτήρια αναφορά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ενώ η ποινική διαδικασία ορίζεται πως δεν επηρεάζεται από την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής.

Σχετικά με ΦΠΑ στη περίπτωση που δεν εκδοθεί απόδειξη ή εκδοθεί ανακριβές στοιχείο το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται στην περίπτωση που διαπιστώνεται υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή η μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ.

Στην περίπτωση που κάποιος ανοίξει επιχείρηση ή γενικότερα ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το 50% του ΦΠΑ που θα έπρεπε να είχε αποδοθεί για όλη τη διάρκεια λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας

Μεγάλα θύματα οι συνταξιούχοι της χώρας καθώς θα χάσουν μία έως τρεις συντάξεις ετησίως που εισπράττουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ εξαιτίας.

Οι πολυπληθείς κατηγορίες συνταξιούχων που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 70%, θα υποστούν νέο επαχθέστερο υπολογισμό με ποσοστό αναπλήρωσης 50%-55% για το σύνολο της σύνταξης κύριας και επικουρικής. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος των 1300 ευρώ (σύνολο κύριας και επικουρικής) θα έχει ετήσια απώλεια 3900 ευρώ (μείωση 25%) . Δηλαδή θα χάσει 3 συντάξεις ενώ προσδοκούσε να ανακτήσει τη χαμένη 13η σύνταξη.

Ωστόσο οι απώλειες μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 752 ευρώ ετησίως αν θεωρήσουμε μονόδρομο, ελλείψει ισοδύναμων, τα εναπομείναντα 700 εκατ. ευρώ που αναζητούνται για καλυφθεί ο στόχος του μνημονίου για το 2016 να συγκεντρωθούν από τις περικοπές των συντάξεων άνω των 1000 ευρώ (το σύνολο των συντάξεων κύριων και επικουρικών ανέρχεται σήμερα σε 930.000.

Σχετικές ειδήσεις