ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «μεγάλες προσδοκίες» για ηπιότερη ύφεση το 2016

Οι «μεγάλες προσδοκίες» για ηπιότερη ύφεση το 2016

Με το βλέμμα στραμμένο στο ΕΣΠΑ και τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης (που ακόμη δεν τα έχουμε), κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ηπιότερη ύφεση και επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο του 2016.

Κι ενώ νέα σκληρά μέτρα βαραίνουν ακόμη περισσότερο τις πλάτες των Ελλήνων μετά και την φρέσκια… υπογραφή τους από τη Βουλή, κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ ΜΠΕ προβλέπουν ηπιότερη ύφεση -0,9% σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα προβλεπόμενη που την οριοθετούσε στο -2,3%.

Σε αυτό το… «αισιόδοξο» σκηνικό που προβλέπει γρηγορότερη ανάσχεση της οικονομικής κρίσης, κυβερνητικοί κύκλοι έρχονται να προσθέσουν και μερικά δισεκατομμύρια ευρώ που θα πάρει η χώρα και θα μας κάνουν όλους να… «χαρούμε» περισσότερο.

Δηλαδή, κοντά στα 4 δισεκατομμύρια από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και άλλα 3 δισ. ευρώ που θα είναι το «δώρο» (υποδόση) από την πρώτη αξιολόγηση των σκληρών μέτρων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Αυτά τα ποσά, υποστηρίζει η κυβέρνηση, θα πάνε στην πραγματική οικονομία.

Η κρίσιμη περίοδος κατά την οποία η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης οριοθετείται χρονικά το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Κι αφού συμβούν όλα αυτά και όλα πάνε «κατ’ ευχήν» ή τουλάχιστον όπως τα προϋπολογίζει το «θετικό κλίμα σκέψης» της κυβέρνησης τότε, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για «ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς».

Ιδωμεν…

Σχετικές ειδήσεις