ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη αναγνώρισε ως κανονικό νόμισμα το Bitcoin

Η Ευρώπη αναγνώρισε ως κανονικό νόμισμα το Bitcoin

Ως κανονικό νόμισμα αναγνωρίστηκε το Bitcoin από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης και δεν θα θεωρείται πλέον σαν commodity για φορολογικούς σκοπούς.

Άλλο ένα βήμα προς τη νομιμότητα έκανε το Bitcoin, όταν το ανώτατα δικαστήριο της Ευρώπης αποφάσισε ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται σα νόμισμα -και όχι σαν commodity- για φορολογικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα χρηματιστήρια bitcoin που μεταβιβάζουν συμβατικά νομίσματα όπως ευρώ ή σουηδική κορώνα σε bitcoin έναντι ενός τέλους, απαλλάσσονται από φόρους προστιθέμενης αξίας, εξαιτίας των κανόνων της ΕΕ που δεν επιτρέπουν τέτοιους φόρους σε μεταβιβάσεις «συναλλάγματος, χαρτονομισμάτων και νομισμάτων που χρησιμοποιούνται ως νόμιμο χρήμα».

Η απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται σταθμός και είναι μια σημαντική ώθηση για το bitcoin σε μία από τις μεγαλύτερες περιοχές διαπραγμάτευσης παγκοσμίως, απομακρύνοντας την απειλή των φόρων που θα είχαν αυξήσει το κόστος αγοράς ή χρήσης του εικονικού νομίσματος στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί πως μέχρι να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση, εντός της Ευρώπης κυριαρχούσε ο διχασμός για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται το εικονικό νόμισμα, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου θεωρούταν αναμενόμενη καθώς υπήρξε μια σύσταση τον Ιούλιο από έναν εκ των κορυφαίων δικηγόρων του δικαστηρίου, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις bitcoin ανάσαναν με ανακούφιση.

Είχαν υποστηρίξει ότι τέτοιοι φόροι θα έδιναν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε επιχειρήσεις εκτός της ηπείρου που δεν αντιμετώπιζαν παρόμοιες απειλές.

Σχετικές ειδήσεις