ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικογενειακά επιδόματα - Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα καταβληθούν

Οικογενειακά επιδόματα - Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα καταβληθούν

Στην «τσέπη» 635.000 δικαιούχων αναμένεται να μπουν την Πέμπτη (5/11) τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, καθώς το υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» και τελικά εξασφάλισε τα απαιτούμενα κονδύλια ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών «κλείδωσε» το επίδομα θέρμανσης στα 60 λεπτά το λίτρο με επιδότηση που θα φτάνει τα 25 λεπτά.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας η αναμονή για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, φτάνει στο τέλος της, την ερχόμενη Πέμπτη (5/11), όταν και θα πιστωθούν σε 635.000 δικαιούχους και θα αφορούν το Γ' τρίμηνο του 2015.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών, που θα λάβουν όσοι υπέβαλλαν αίτηση Α21 έως και τις 4 Σεπτεμβρίου του 2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Ταυτόχρονα, από την άλλη μεριά, το υπουργείο Οικονομικών «κλείδωσε» το πετρέλαιο θέρμανσης, οριστικά στα 60 λεπτά το λίτρο με επιδότηση, που θα μπορούν να προμηθευτούν φέτος τον χειμώνα περίπου 500.000 δικαιούχοι. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η επιδότηση θα καταβάλλεται αφού ο δικαιούχος πρώτα προμηθευτεί την ποσότητα του πετρελαίου.

Μπορεί η φετινή επιδότηση να πηγαίνει στα 25 λεπτά το λίτρο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο θα «σφίξει» περισσότερο τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία με πρόχειρους υπολογισμούς βγάζουν περίπου 500.000 δικαιούχους, δηλαδή λιγότερους από την περσινή χρονιά.

Επίσης το μέτρο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, κόβοντας τις προκαταβολές και χορηγώντας την επιδότηση μετά την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, αναμένεται να δυσκολέψει πολλά ελληνικά νοικοκυριά, ενώ παράλληλα δεν έχει καταβληθεί ακόμα σε πάρα πολλούς δικαιούχους η περσινή τελευταία δόση του επιδόματος που ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ και αφορά χιλιάδες δικαιούχους. Αυτό ίσως προκαλέσει καθυστέρηση και στη φετινή καταβολή των επιδοτήσεων, αλλά αφού όμως πρώτα πολλές οικογένειες ήδη θα έχουν ξοδέψει τα χρήματα τους και θα έχουν χρεωθεί.

Φαίνεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει δυσκολευτεί ιδιαίτερα με το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης αφού το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ είναι το μισό απ' ότι ήταν την περσινή σεζόν, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει δεχτεί εισήγηση από στελέχη του υπουργείου για μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου για τον άγαμο από τις 30.000 ευρώ πέρυσι στα επίπεδα των 12.000 ευρώ -15.000 ευρώ και για τον έγγαμο από τις 40.000 ευρώ κοντά στις 20.000 ευρώ. Η προσαύξηση για κάθε παιδί θα κυμαίνεται από 2.000 έως 3.000 ευρώ.

Τέλος, σε ότι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια που προωθούνται η αξία της ακίνητης περιουσίας αναμένεται να μειωθεί δραστικά σε σχέση με πέρυσι (300.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες), ενώ θα υπάρξουν και διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα λίτρα για τα οποία θα παρέχεται επιδότηση στους δικαιούχους, ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη, με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη να οριστικοποιείται για όλα αυτά τις επόμενες ημέρες.

Σχετικές ειδήσεις