ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «μικροσκόπιο» των δανειστών τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων

Στο «μικροσκόπιο» των δανειστών τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων

Με τους εκπροσώπους των δανειστών θα συναντηθούν το βράδυ οι υπουργοί οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο των νέων κύκλων διαπραγματεύσεων.

ΝΕΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΛΕΓΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί και οι αξιολογήσεις των διοικήσεων των Τραπεζών, ώστε να οριστικοποιηθούν οι διατάξεις νόμου που θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι διατάξεις που συγκεκριμένα αφορούν:

  • Τους όρους και τις προϋποθέσεις, με τις οποίες θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα οι εξειδικευμένες εταιρίες που θα παίξουν το ρόλο του σύμβουλου διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.
  • Τα όρια, τη διάρκεια, το ύψος και τους όρους της κρατικής βοήθειας σε φτωχά νοικοκυριά που θα ενταχθούν στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη και θα αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να καταβάλουν ούτε και την ελάχιστη δόση δανείου που θα επιβάλουν τα δικαστήρια
  • Θα πρέπει να καθοριστεί, με απόφαση της ΤτΕ, το ανώτατο όριο αποπληρωμής των δανειστών σε περίπτωση δυσμενούς σε βάρους τους απόφασης του δικαστηρίου που θα έχει προσφύγει υπερχρεωμένο νοικοκυριό.
  • Θα πρέπει, επίσης, να καθοριστεί οριστικό χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία έως τον Ιούνιο του 2016 του γραφείου «πίστης και πλούτου», το οποίο θα καθορίζει σε κάθε περίπτωση τις δυνατότητες αποπληρωμής των υπερχρεωμένων δανειοληπτών
  • Σε ό,τι αφορά το ΤΧΣ θα πρέπει να καθοριστούν τα πρόσωπα και οι διαδικασίες της οκταμελούς επιτροπής με την οποία θα αξιολογηθούν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αντικατάσταση μελών όπου χρειαστεί.

Το απόγευμα η συνάντηση Σκουρλέτη για τον ΑΔΜΗΕ

Κατά την χθεσινή συνάντηση δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης γνωστοποίησε στους δανειστές τον σχεδιασμό της κυβέρνησης γι αυτό το θέμα, που είναι η κρατικοποίηση του 100% του οργανισμού, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό, ενώ σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και νέο ραντεβού ώστε να γεφυρωθούν οι διαφοροποιήσεις.

Ιδιαίτερα κρίσιμη όμως, αναμένεται να είναι και η αυριανή μέρα που θα συζητηθεί το πακέτο των 13 προαπαιτούμενων, που θα γίνει μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του επιτελείου του υπουργείου Εργασίας.

Σχετικές ειδήσεις