ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται απολύσεις σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

Έρχονται απολύσεις σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

Κυβέρνηση και τρόικα έχουν έλθει συμφωνία για απολύσεις σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ με τη λειτουργία ενός μόνο εργοστασίου και για τις δύο εταιρείες που θα προμηθεύουν αποκλειστικά τον Ελληνικό Στρατό αλλά και για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ.

Όπως αναφέρει το «ΕΘΝΟΣ», ο όρος που έχει θέσει η ελληνική πλευρά είναι οι απολύσεις των εργαζομένων και από τις τρεις προαναφερθείσες εταιρείες -που υπολογίζονται μεταξύ 800 και 1.000- να συνυπολογιστούν στις 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι πρότινος η τρόικα δεν το αποδεχόταν με το σκεπτικό ότι απολύσεις από δημόσιες επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων δεν μπορούν να προσμετρηθούν στις απολύσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε πίσω στην απαίτησή της και η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων οικονομικού επιτελείου - τρόικας σήμερα στην Αθήνα.

Κι αν για το «λουκέτο» στις αμυντικές βιομηχανίες οι δύο πλευρές συμφώνησαν -αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ-, τις χωρίζει «χάσμα» όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2014.

Την Τρίτη (26/1), πηγή του υπουργείου Οικονομικών αλλά και συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου υπογράμμιζαν πως η τρόικα υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό στα 2,9 δισ. ευρώ τη στιγμή που η κυβέρνηση το προσδιορίζει στα 500 εκατ. ευρώ στη χειρότερη περίπτωση.

Μάλιστα η Αθήνα επέμενε για τις υπερβολικές απαιτήσεις της τρόικας ακόμη και μετά την τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν πως «δεν αναγνωρίζει δημοσιονομικό κενό ύψους 2,9 δισ. ευρώ».

Επίσης η τρόικα ζητά συγχωνεύσεις αλλά και «λουκέτα» σε ΔΕΚΟ παράλληλα με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου.

Ωστόσο, κρίσιμα τεστ για την Αθήνα θεωρούνται το τακτικό Eurogroup στις 14 Νοεμβρίου αλλά και το έκτακτο Eurogroup στις 22 του μήνα με αντικείμενο την έγκριση των σχεδίων προϋπολογισμού του επόμενου έτους. «Ενδεχόμενη απόρριψη του ελληνικού σχεδίου θα φορτίσει εκ νέου το κλίμα, κάτι το οποίο δεν αντέχει η Ελλάδα σε αυτή τη φάση», λένε στις Βρυξέλλες.

Σχετικές ειδήσεις