ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρος εισοδήματος: Τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά φέρνουν αύξηση των δόσεων

Φόρος εισοδήματος: Τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά φέρνουν αύξηση των δόσεων

Με μαστίγιο από τη μία και καρότο από την άλλη, σκέφτεται να συμπεριφερθεί στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών. Αλλιώς δεν βγαίνει…

Σε 8 - 10 δόσεις προσανατολίζεται το ΥΠΟΙΚ για να… χρυσώσει το χάπι των φορολογουμένων - Για ποιους αυξάνεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Το think tank του εισπρακτικού μηχανισμού έχει βάλει μπροστά τις μηχανές, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει την αδυναμία της πλειοψηφίας των Ελλήνων φορολογούμενων να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Το υπουργείο Οικονομικών μετά από σαφείς εντολές από το Μαξίμου, σκέφτεται τώρα να αυξήσει τις δόσεις αποπληρωμής των φόρων δίνοντας ανάσα και παρέχοντας χρόνο στους φορολογούμενους να ξεπεράσουν την οικονομική ασφυξία. Γιατί; Διότι, τα εκκαθαριστικά του 2016 αναμένονται ακόμη πιο «φουσκωμένα» απ’ ότι το 2015.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομικών, μελετάται το ενδεχόμενο το συνολικό ποσό οφειλών που αναγράφεται σε κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό, να μπορεί να εξοφληθεί σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση –με τα μέχρι στιγμής δεδομένα - θα λήγει την τελευταία εργάσιμη του μήνα που έπεται της έκδοσης του εκκαθαριστικού και η τελευταία στις 30 Δεκεμβρίου 2016. Δηλαδή ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα είναι ίσος με τον αριθμό των μηνών που θα απομένουν από το τέλος του μήνα εκκαθάρισης της δήλωσης μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Σε ποιους φόρους αναφέρεται η υποτιθέμενη διευκόλυνση; Στον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Τι θα συμβεί με την εισφορά αλληλεγγύης;

Καταρχάς γίνεται πια μόνιμη με αυξητικές τάσεις!

Συγκεκριμένα, η εισφορά αλληλεγγύης θα αυξάνεται κλιμακωτά σε ετήσια συνολικά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ! Το μερίδιο του λέοντος φαίνεται –μέχρι ώρας – πως θα κληθούν να καλύψουν όσοι καταγράψουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.

Το ποσοστό αύξησης των συντελεστών γι’ αυτήν την κατηγορία φορολογουμένων θα ξεκινά από 42,8% και θα φτάνει μέχρι και το 185,75%, ανάλογα πάντα με τα εισοδήματα.

Σχετικές ειδήσεις