Αυστηρό μήνυμα ΔΝΤ: Υπάρχουν όρια στον πόνο - Διευθετήστε το χρέος της Ελλάδας

Αυστηρό μήνυμα ΔΝΤ: Υπάρχουν όρια στον πόνο - Διευθετήστε το χρέος της Ελλάδας

Στη θέση ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ αποφεύγει ακόμα να ξεκαθαρίσει αν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας.

 

«Υπάρχουν όρια στον πόνο που οι οικονομίες μπορούν ή πρέπει να αντέξουν και έτσι σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις συστήνουμε διευθέτηση χρέους (debt re-profiling) ή μείωση του χρέους, κάτι που απαιτεί οι πιστωτές να αναλάβουν μέρος του κόστους της προσαρμογής» ανέφερε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ και επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπσφελντ, ο οποίος μίλησε σε έκδοση του Ταμείου που δημοσιοποίησε το Γραφείο Τύπου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παραμένει σε ευθεία «σύγκρουση» με τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας για το θέμα του χρέους αφού επιμένει να συστήνει διευθέτηση ή μείωση του ελληνικού χρέους και επαναφέρει το θέμα, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το θέμα και να το επιλύσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναγνωρίζουν τα προβλήματα της Γερμανίας λόγων των εκλογών, όπως και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά παρ’ όλα αυτά συστήνουν να αναλάβουν σημαντικό μέρος του κόστους από την ελάφρυνση του χρέους.

Μιλώντας στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ τόνισε ότι «η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι σταθερά στην ημερήσια διάταξη», και επανέλαβε τη δήλωση του κ. Τόμσεν ότι το Ταμείο θα καταρτίσει τη δική του έκθεση βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος του χρόνου.

Δέχθηκε πολλές ερωτήσεις αποφεύγοντας όμως να τοποθετηθεί ευθέως: «Δεν υπάρχει κάτι πιο φρέσκο για την Ελλάδα σε σχέση με όσα ειπώθηκαν την προηγουμένη εβδομάδα», είπε, ενώ δεν τοποθετήθηκε για τις διαφωνίες του Πολ Τόμσεν με τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με το πρόγραμμα, ούτε σχολίασε τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος της Ελλάδας.

Ο κ. Μάρεϊ δεν απάντησε ούτε στο ερώτημα που αφορούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα και το ύψος της χρηματοδότησης του.

Πιστεύεται ότι αν λάβει μέρος, τα νέα δανεικά δεν θα υπερβαίνουν τα 6-7 δισ. ευρώ.