ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψυχρολουσία από Ντράγκι: Πρώτα προαπαιτούμενα και μετά φθηνός δανεισμός για τις ελληνικές Τράπεζες

Ψυχρολουσία από Ντράγκι: Πρώτα προαπαιτούμενα και μετά φθηνός δανεισμός για τις ελληνικές Τράπεζες

Μετά την εφαρμογή των προαπαιτουμένων και …βλέπουμε θα δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα φθηνού δανεισμού, σύμφωνα με τα όσα συνάγονται από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το λεγόμενο waiver.

Το waiver είναι ο φθηνός δανεισμός μέσω ομολόγων, ο οποίος καταργήθηκε μετά το Φεβρουάριο του 2015 και οι Τράπεζες συνέχιζαν να δανείζονται από τον ακριβό ELA.

Από τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι έγινε κατανοητό ότι θα πρέπει πρώτα να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα και μετά θα έρθει φθηνός δανεισμός.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να διατηρήσει, όπως αναμενόταν, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους.

Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια ήταν κάτι που ανέμεναν και οι 65 αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Συγκεκριμένα το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την αγορά ομολόγων του επιχειρηματικού τομέα στις 8 Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις