Η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα: Πού θα πάνε τα 7,5 δισ. ευρώ της δόσης

Η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα: Πού θα πάνε τα 7,5 δισ. ευρώ της δόσης

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ – ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ

Διαχείριση οφειλών καλείται να κάνει από τα τέλη του μήνα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μοιράζοντας τη δόση σε όσους χρωστάει. Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης, τα 5,8 από τα 7,5 δισ. ευρώ θα επιστρέψουν... στο εξωτερικό, από όπου θα έρθει, αφού τα μεγαλύτερα ποσά είναι οφειλές προς ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Η Ελλάδα, με τις θυσίες του μνημονίου, κέρδισε το... προνόμιο να μη χρεοκοπήσει για τους επόμενους δέκα μήνες, αφού θα έχει κεφάλαια για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους πιστωτές, στους οποίους και κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου υπο-πακέτου των 7,5 δισ. ευρώ, του οποίου η εκταμίευση αναμένεται μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα τις 16 Ιουνίου, οπότε συνεδριάζει πρώτα το Eurogroup και ακολούθως το ΔΣ του ESM τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνη θα έχουν εγκρίνει το πακέτο δόσεων 10,3 δισ. ευρώ, μετά τη σχετική εισήγηση το Euroworking Group και θα αποδεσμεύσει το 1ο υπο-πακέτο των 7,5 δισ. ευρώ.

Δέσμευση της ελληνικής πλευράς είναι ότι τα 1,8 δισ. ευρώ από το πακέτο των 7,5 δισ. ευρώ θα οδεύσουν στις πληρωμές οφειλών αλλά κι ότι δεν θα δημιουργηθούν νέες (το ποσό που έχει σωρευθεί ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ). Το ίδιο ισχύει και για το επόμενο υπο-πακέτο που έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο (συνδεδεμένο με την τήρηση νέων προαπαιτούμενων).

Και βέβαια, κάθε ποσό που εκταμιεύεται και χρειάζεται έγκριση από Κοινοβούλια, σημαίνει ακόμη μια συμφωνία με λεπτομέρειες, όρους, ρήτρες, «ψιλά γράμματα» και νέα τελικά κείμενα του μνημονίου: το συμπληρωμένο μνημόνιο, το τεχνικό μνημόνιο, την έκθεση συμμόρφωσης και τις συνοδευτικές επιστολές.

Από την εκταμίευση, ποιοι πληρώνονται

Μόλις περάσει και από την έγκριση των κοινοβουλίων της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φιλανδίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας η δόση θα πάρει και μια τυπική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και μετά θα πιστωθεί στο ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παρότι υπάρχει αβεβαιότητα για την ακριβή ημερομηνία της εκταμίευσης της δόσης, το πιο πιθανό είναι ότι η δόση θα έρθει λίγο πριν ή λίγο μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 του μήνα και θα καλύψει τις ανάγκες από το τέλος Ιουνίου και μετά.

Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης θα καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ όπου και θα κατευθυνθούν τα 5,7 δισ. ευρώ από τα 7,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

- Τον Ιούνιο, το Δημόσιο έχει υποχρεώσεις χρέους 705 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 405 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και 300 εκατ. ευρώ για παλιά δάνεια του ΔΝΤ.

- Τον Ιούλιο, το Δημόσιο έχει υποχρεώσεις που φτάνουν τα 3,665 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,3 δισ. ευρώ αφορούν την λήξη ομολόγου που παρακρατά η ΕΚΤ, 900 εκατ. ευρώ για τόκους και 457 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

- Τον Αύγουστο, το Δημόσιο έχει υποχρεώσεις χρέους ύψους 798 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τόκους, 186 εκατ. ευρώ για λήξεις παλιότερων ομολόγων και 112 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

- Τον Σεπτέμβριο, το Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις χρέους 683 εκατ. ευρώ από τα οποία 70 εκατ. ευρώ για τόκους, 160 εκατ. ευρώ για λήξεις ομολόγων και 453 εκατ. ευρώ του χρέους προς το ΔΝΤ.

- Τον Οκτώβριο, το Δημόσιο έχει να αποπληρώσει μόνο 360 εκατ. ευρώ για τόκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελληνικό: Χώροι πρασίνου και αναψυχής θα αλλάξουν το προφίλ της περιοχής (pics&vid)

Ελληνικό: Χώροι πρασίνου και αναψυχής θα αλλάξουν το προφίλ της περιοχής (pics&vid)

Και στους ιδιώτες

Τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ θα δοθούν στους ιδιώτες για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και θα μοιραστούν σε δύο δόσεις. Προτεραιότητα θα δοθεί στην απονομή συντάξεων που καθυστερούν, την επιστροφή φόρων που επίσης καθυστερούν και στην συνέχεια τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Τονίζεται ότι μόνο στο ΙΚΑ εκκρεμεί η απονομή περίπου 80.000 συντάξεων, ενώ συνολικά από περίπου 320.000 συνταξιούχοι περιμένουν να πάρουν πλήρη σύνταξη, για παραπάνω από ένα χρόνο. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται επίσης και 29.000 εφάπαξ.

Σε ό,τι αφορά τους καθυστερούμενους φόρους, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από τις Δ.Ο.Υ. έχουν φόροι ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν αλλά 1,8 - 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και ΕΦΚ προς εξαγωγικές επιχειρήσεις που καθυστερούν από τα τελωνεία.

Τέλος, σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές του δημοσίου, μόνο για φάρμακα ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ το δημόσιο καθυστερεί το συμψηφισμό του χρέους με τις εκ των υστέρων επιστροφές (claw back, rebate) αφού λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης, δεν υπήρχαν οι πόροι να καλύψει τις οφειλές που θα προέκυπταν μετά το συμψηφισμό.

Σε δεύτερη φάση τον Οκτώβριο αναμένεται η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ αν και οι ανάγκες του χρέους μέχρι και το τέλος του χρόνου δεν ξεπερνούν συνολικά το 1,5 δισ. ευρώ.