ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ημερομηνίες - φωτιά για την οικονομία

Οι ημερομηνίες - φωτιά για την οικονομία

Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο το οικονομικό επιτελείο ξεχνά τη θερινή «άπνοια» ανεβάζοντας στροφές για όλα τα ανοικτά θέματα, καθώς θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και αποτυπωθεί τα πάντα πριν επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο οι δανειστές, ώστε να δώσουν το «οκ» για την αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο.

Τα stress tests για την αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο

Αυτό σημαίνει πως μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενόψει του EuroWorkingGroup στις 29 του τρέχοντος και του Eurogroup, στις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι καυτές πατάτες αφορούν στις αλλαγές σε Ασφαλιστικό και Αποκρατικοποιήσεις.

Πάντως σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα ασαφές παραμένει αν τον Σεπτέμβρη στο εν λόγω Eurogroup κριθεί η αποδέσμευση του υπολοίπου ποσού της δόσης με τις κρίσιμες αποφάσεις να μετατίθενται για την επόμενη συνάντηση στο Eurogroup του Οκτωβρίου.

Με το πολιτικό θερμόμετρο εν μέσω θέρους να πιάνει συχνά κόκκινο και τελευταίο πεδίο αντιπαράθεσης το Ελληνικό, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κατευνάσει τα υπόγεια ρεύματα, τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και να αποτυπώσει σε χαρτί το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά.

Υπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο θα πρέπει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, και έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη με σαφή απάντηση των θεσμών για το χρέος.

Οσον αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί τον Μάιο, αυτό θα γίνει τελικά τον Ιούνιο.

Σχετικά με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα, αυτά αφορούν το Ασφαλιστικό, τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου, την ολοκλήρωση των νέων ΔΣ στις τράπεζες και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το ΔΣ της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων, ενώ όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις εκκερεμεί το θέμα του ΟΤΕ και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό.

Σχετικές ειδήσεις