ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μισή Ελλάδα χρωστάει και ο Τσίπρας ασχολείται με τις άδειες...

Η μισή Ελλάδα χρωστάει και ο Τσίπρας ασχολείται με τις άδειες...

Τραγικό. Σχεδόν οι μισοί Έλληνες αργοπεθαίνουν χρωστώντας ποσά που δεν προκύπτουν από τα εισοδήματά τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ασχολείται με το ποιοι θα πάρουν τηλεοπτικές άδειες.

Σε μια χώρα που έχει λυγίζει από το βάρος των φόρων, που τα εισοδήματα μειώνονται και οι υποχρεώσεις αυξάνονται, η ανεργία μαστίζει, οι κατασχέσεις απειλούν όλο και περισσότερους και η απαισιοδοξία κυριαρχεί η κυβέρνηση συνεχίζει από τη μια να αυξάνει τους φόρους και από την άλλη να ενδιαφέρεται για το πώς θα κρατηθεί στην εξουσία όχι μέσω της πολιτικής της δημιουργώντας ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο.

Η ανάγκη της κυβέρνησης να λάβει στήριξη από τα ΜΜΕ είναι μεγάλη και θα είναι ακόμη μεγαλύτερη μέσα στο 2017 όσο θα εφαρμόζονται τα μέτρα του μνημονίου και θα πρέπει να πιαστούν οι δύσκολοι στόχοι, πιέζοντας ασφυκτικά όλο και περισσότερο περισσότερους.

Η σκληρή φορολογική πολιτική στραγγαλίζει κάθε διαθέσιμο εισόδημα, μειώνει την απάσχόληση, και την κατανάλωση και αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε ελπίδα ανάπτυξης αφούς συστηματικά αφαιρεί πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.

Η ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική δεν είναι μόνο αντιαναπτυξιακή, αλλά και αντικοινωνική και αντιλαϊκή. Και η κυβέρνηση αντί να αναζητά αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, λιγότερους φόρους και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που θα ευνοούν την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την απασχόληση, ενδιαφέρεται κυρίως για το πώς... «θα μας χρυσώσει το χάπι» με το να ακούμε καλές ειδήσεις από τα νέα κανάλια.

Τα νούμερα όμως είναι αμείλικτα, και αποδεικνύουν το αδιέξοδο των Ελλήνων που καλούνται συνεχώς να πληρώνουν με αποτέλεσμα να χρωστάνε συνεχώς περισσότεροι.

Το Σεπτέμβριο ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο έφτασε σε 4.374.475 έναντι 4.030.950 τον Αύγουστο, δηλαδή περισσότεροι από 340.000 φορολογούμενοι προστέθηκαν μέσα σε ένα μήνα στον κατάλογο των οφειλετών που χρωστούν, άλλοι λιγότερα και άλλοι περισσότερα, στην εφορία χωρίς να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους μετά την πάροδο της προθεσμίας πληρωμής.

Οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου ανέρχονται σε 1.618.460 έναντι 1.541.970 που ήταν τον Αύγουστο ενώ οι οφειλέτες στους οποίους τον Σεπτέμβριο είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 788.947 έναντι 774.321 τον Αύγουστο.

Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, ένας στους πέντε είναι εκτεθειμένος σε κατασχέσεις και ευρύτερα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, και περίπου ένας στους δέκα έχει υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Η κατάσταση είναι προφανώς δραματική. Ήταν και τους προηγούμενους μήνες αλλά η βεβαίωση των φόρων εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, φαίνεται πως επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.

Συνεχής αύξηση φόρων

Ο όγκος των φόρων που έχουν επιβληθεί είναι τόσο μεγάλος, ώστε ακόμη και αν η εισπραξιμότητα των φόρων έχει υποχωρήσει στο 50% (από 75% που ήταν το 2010), τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζουν θεαματική υπέρβαση έναντι των στόχων, άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ με βάση τα τελευταία στοιχεία για το εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο αυξήθηκαν κατά πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο. Ο όγκος των φορολογικών επιβαρύνσεων είναι τέτοιου μεγέθους που επιτρέπει την παράλληλη εντυπωσιακή αύξηση των εισπράξεων αλλά και των φόρων που μένουν απλήρωτοι.

Πηγή: reporter.gr

Σχετικές ειδήσεις