ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με την αξιολόγηση: Ο Σόιμπλε συμφωνεί με ελάφρυνση χρέους - Οι Θεσμοί ζητούν περισσότερο αίμα

Θρίλερ με την αξιολόγηση: Ο Σόιμπλε συμφωνεί με ελάφρυνση χρέους - Οι Θεσμοί ζητούν περισσότερο αίμα

Ειδήσεις | Αξιολόγηση: Φαίνεται να κλειδώνει η συμφωνία ΔΝΤ – ΕΕ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα – Σκληρότατες και ανθρωποκτόνες «μεταρρυθμίσεις» ετοιμάζουν ξανά οι δανειστές για την Ελλάδα - Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, καθώς, σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται σχετικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), «προετοιμάζει τις πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα», οι οποίες αποκρυσταλλώνονται – μεταξύ άλλων - σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 21,8 μονάδες επί του ΑΕΠ μέχρι το 2060, αλλά και στην απαλλαγή της χώρας από τον κίνδυνο των υψηλών επιτοκίων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το γερμανικό υπουργείο οικονομικών, δηλαδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται να συμφωνεί στην πρόταση του ESM αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους.

regling soible

«Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος», γράφει η Handelsblatt και προσθέτει ότι «στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα.

Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

Κατά τη Handelsblatt, όλα αυτά τα μέτρα «θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060». Μία τέτοια εξέλιξη «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Κυβερνητικές πηγές (στο Βερολίνο) αναφέρουν ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι, το Σαββατοκύριακο (03 και 04/12/2016), υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ο πήχης κατεβαίνει - Τα περιθώρια πολιτικής συμφωνίας

tsakalotos eurogroup

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση ως την ερχόμενη Δευτέρα (05/12/2016), οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, να νομοθετήσει όλα τα απαραίτητα prior action που απαιτούνται για να κλείσει η β' αξιολόγηση και αυτό σημαίνει ότι κάποια κράτη θα απαιτήσουν να προηγηθεί η έγκριση όλων των δράσεων. Γι' αυτό ο ρεαλιστικός στόχος για τη Δευτέρα είναι τουλάχιστον μια πολιτική συμφωνία, που θα προϊδεάζει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Αν όμως στη συνάντηση της Δευτέρας δεν επιτευχθεί «έστω πολιτική συμφωνία», δεν αποκλείεται η πιθανότητα ενός νέου Eurogroup εντός Δεκεμβρίου, για να δοθεί ακόμη μια ευκαιρία να κλείσει η εκκρεμότητα «Ελλάδα» φέτος και να δοθεί το σήμα ότι η Ευρωζώνη τα κατάφερε.

Για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων, συμφωνία χωρίς το Ταμείο δεν μπορεί να υπάρξει. Και γι’ αυτό πιέζουν να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα, το εργασιακό, για το οποίο η λύση θα είναι πολιτική, για το δημοσιονομικό κενό του 2018, και για τον προσδιορισμό των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω, παίρνοντας νέα μέτρα, οδηγώντας σε αδιέξοδο τη διένεξη. Ωστόσο, μπορεί εισακουστούν οι πιο διπλωματικές φωνές της ελληνικής πλευράς, που προτείνουν να αποδεχτούμε μεγάλα πλεονάσματα και μέτρα, και να τα αναθεωρήσουμε σε δεύτερο χρόνο, όταν θα καθοριστεί ο τρόπος αναδιάρθρωσης.

Συμφώνησε το ΔΝΤ με την ΕΕ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα;

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, φέρεται να έχει ήδη προβεί σε πολιτική συμφωνία για την είσοδο του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real, η συγκεκριμένη συμφωνία τελεί ήδη εν γνώσει του προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και πολλών ακόμα παραγόντων που βρίσκονται πολύ πάνω από το επίπεδο των τεχνοκρατών.

Lagarde

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων MNI, αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε αυτό θα μεταφράζεται σε κονδύλια που θα φτάνουν μόλις τα 6 δισ. ευρώ.

Το μπρα-ντε-φερ της Δευτέρας

Βεβαίως, εξετάζεται και το αντίθετο σενάριο: Αν τελικά το ΔΝΤ επιλέξει να μην συμμετέχει στο ελληνικό, αυτό επιδεινώνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και όπως αναφέρει το MNI, τότε η ευρωπαϊκή πλευρά θα κληθεί να ξανασχεδιάσει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) λαμβάνοντας υπόψη και αυτή την παράμετρο.

Το ερώτημα είναι, αν τελικά, μετά τα συνεχή παζάρια, τις πιέσεις και τους αλληλοεκβιασμούς, θα υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι στο αίτημα για χαμηλότερα πλεονάσματα, στο 2%, το 2019 και το 2020. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, άφησε να εννοηθεί ότι η πρόταση Τσακαλώτου για πλεονάσματα 2% μαζί με τη δέσμευση για επιπλέον 1% για φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις, λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν.

Όμως το τελικό μπρα-ντε-φερ μεταξύ των διαφορετικών απόψεων των υπουργών της Ευρωζώνης θα γίνει στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα (05/12/2016), οπότε και θα φανεί πόσες χώρες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν με τις θέσεις του ΔΝΤ και πόσες θα παραμείνουν αδιάλλακτες.

Ωστόσο, αν κρίνουμε από την αντίδραση των αγορών, αυτές προεξοφλούν καλά νέα για την Ελλάδα και γι' αυτό η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ήταν πτωτική, κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές «ποντάρουν» στο ότι το Eurogroup θα συμφωνήσει στην οριστικοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Τζανακόπουλος: Θέλουμε μια επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

TZANAKOPOULOS

«Η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει επί της αρχής συμφωνία, στο Eurogroup της Δευτέρας», ανέφερε σήμερα, Πέμπτη (01/12/2016) ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Επισήμανε ότι οι εταίροι της χώρας και το ΔΝΤ πρέπει να αντιληφθούν ότι: α) δεσμεύονται από το Δίκαιο της ΕΕ σε οτι αφορά τα εργασιακά, όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα της συμφωνίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και β) ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί μέτρα, μετά το 2018.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, ούτε πρόκειται να υπάρξει τέτοια συζήτηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας οτι αυτή είναι η θέση που ρητά εξέφρασε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις σχετικά με την αξιολόγηση

Σχετικές ειδήσεις