ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τελεσίγραφο» ESM προς την κυβέρνηση: Δώστε τώρα εξηγήσεις για τα «δώρα» Τσίπρα

«Τελεσίγραφο» ESM προς την κυβέρνηση: Δώστε τώρα εξηγήσεις για τα «δώρα» Τσίπρα

Ειδήσεις | ESM: Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν ξανά οι σχέσεις Αθήνας – δανειστών, στον απόηχο της επιστολής - «τελεσίγραφο» που απέστειλε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), απαιτώντας άμεσα σαφείς εξηγήσεις για την «παροχολογία» Τσίπρα.

ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΖΗΤΑ 48ΩΡΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού ζήτησε και πήρε 48ωρη παράταση, για να μελετήσει και να απαντήσει στο email των δανειστών.

Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του επιδιώκουν να κερδίσουν λίγο παραπάνω πολιτικό χρόνο, μιας και οι απαντήσεις που καλούνται να δώσουν στον ESM αφορούν τόσο ως προς το εάν η έκτακτη παροχή προς τους συνταξιούχους δόθηκε άπαξ αλλά και το ότι πράγματι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ προς τα νησιά του Αιγαίου που μαστίζονται από το προσφυγικό θα διαρκέσει μόνο ένα χρόνο.

Ωστόσο, ακόμη κι αν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δώσει επαρκείς εξηγήσεις, είναι αμφίβολο ότι οι Θεσμοί και ειδικότερα ο ESM αλλά και το Βερολίνο θα καλυφθούν από αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, την παραμονή των Χριστουγέννων οι Θεσμοί θα περιμένουν την επιστολή της Αθήνας, έτσι ώστε να ανταπαντήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναβρασμός στην Ευρώπη για τις πρωτοβουλίες Τσίπρα

Σε αυτό το «γαϊτανάκι» των email που φαίνεται πως έχει ξεκινήσει μεταξύ Αθήνας έρχεται, την ίδια στιγμή, να προστεθεί και ο εκνευρισμός του Βερολίνου αλλά και των Βρυξελλών, με Ευρωπαίους αξιωματούχους άλλοτε να ψελλίζουν κι άλλοτε να λένε δυνατά ότι ο Αλέξης Τσίπρας προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες.

Άλλωστε, ακούγονται ήδη φωνές και εδώ στην Ελλάδα που λένε ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε σε παροχές, με βάση ένα πλεόνασμα το οποίο δεν υπάρχει, καθώς ο κρατικός κορβανάς βρίσκεται στα «κόκκινα».

Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση της «περήφανης διαπραγμάτευσης» ετοιμάζονται σταδιακά να επαναλάβουν το ανοσιούργημα το α' εξαμήνου του 2015, βάζοντας σε νέες περιπέτειες την Ελλάδα.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα

Σχετικές ειδήσεις