Ρέγκλινγκ: Το χρέος της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον λόγο για ανησυχία

Ρέγκλινγκ: Το χρέος της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον λόγο για ανησυχία

Η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες το 2016, με υψηλότερο του προβλεπόμενου ρυθμό ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα, αναφέρει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι περαιτέρω καθυστερήσεις στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο αυτή τη θετική τάση, ενώ συμπληρώνει χαρακτηριστικά πως το ΔΝΤ δεν λαμβάνει υπόψη την αλληλεγγύη της Ευρωζώνης.

Στο άρθρο, με τίτλο: «Το χρέος της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον λόγο για ανησυχία», ο επικεφαλής του ESM σημειώνει ότι το ΔΝΤ καταλήγει σε διαφορετικό συμπέρασμα για το ελληνικό χρέος, επειδή «δεν μπόρεσε έως τώρα να ενσωματώσει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα βασικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της Ευρωζώνης από άλλες χώρες του κόσμου».

«Η λύση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, αλλά στην εφαρμογή από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων», αναφέρει, «ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου του ESM».

Όπως σημειώνει, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας παρέχει πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δανεισμού. «Τον Μάιο του 2016, οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη υποσχέθηκαν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους στο τέλος του προγράμματος του ESM, στα μέσα του 2018, εφόσον θα υπήρχε ανάγκη. Και μακροπρόθεσμα, έχουν δεσμευθεί σε ακόμη περισσότερη βοήθεια, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει από τη δική της πλευρά τη συμφωνία», σημειώνει, προσθέτοντας: «Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί η σημασία αυτής της δέσμευσης που έγινε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η αλληλεγγύη στην Ελλάδα θα συνεχισθεί».

«Χώρες εκτός της Ευρωζώνης», συνεχίζει ο επικεφαλής του ESM, «δεν μπορούν να βασίζονται σε τέτοιες διασφαλίσεις.

Μόλις τελειώσουν οι εκταμιεύσεις από το ΔΝΤ, βρίσκονται μόνες τους. Στις περιπτώσεις αυτές, το Ταμείο έχει δίκιο να επιμένει ότι πρέπει να διασφαλίζεται νωρίς η βιωσιμότητα του χρέους. Στην Ελλάδα, όμως, ο ESM θα διακρατεί τα δύο τρίτα του ελληνικού χρέους για τουλάχιστον 30 χρόνια ακόμη. Συνεπώς, ο μικρότερος χρονικός ορίζοντας του ΔΝΤ δεν είναι κατάλληλος. Επίσης, το Ταμείο αγνοεί τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης έχουν δανείσει έως τώρα στην Ελλάδα 174 δισ. ευρώ. «Δεν θα είχαμε δανείσει τέτοιο ποσό, εάν δεν θεωρούσαμε ότι θα παίρναμε πίσω τα χρήματά μας», τονίζει ο Κλ. Ρέγκλινγκ. Ως αποτέλεσμα, λέει, της αναδιάρθρωσης του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν ιδιώτες το 2012 και της σημαντικής χαλάρωσης των όρων δανεισμού από τους δημόσιους πιστωτές, η Ελλάδα έχει εξοικονομήσεις 8 δισ. ευρώ ετησίως και θα συνεχίσει να τις έχει για τα επόμενα χρόνια. «Αυτό δεν οδηγεί σε δημοσιονομικό κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους», αλλά αυτοί παίρνουν ρίσκο», προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕΒ: Αυτές θα είναι οι καταστροφικές επιπτώσεις ενός Grexit

ΣΕΒ: Αυτές θα είναι οι καταστροφικές επιπτώσεις ενός Grexit

Απάντηση ΔΝΤ στον Ρέγκλινγκ

Άμεση νομοθέτηση των μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως διευκρίνισε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης, το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα να νομοθετήσει εδώ και τώρα τις παρεμβάσεις αυτές οι οποίες όμως όπως είπε θα εφαρμοστούν στο "εγγύς μέλλον" και αφού η οικονομία αρχίσει ν΄ ανακάμπτει.

Επανέλαβε για ακόμη μία φορά τη γνωστή θέση του ΔΝΤ ότι το Ταμείο δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα και πως εάν τελικά συμφωνηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ αυτό θα είναι διατηρήσιμο μόνον για λίγα χρόνια.

Σχολιάζοντας το σημερινό άρθρο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times, σύμφωνα με τον οποίο «αν το συμφωνημένο πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως, η βιωσιμότητα χρέους είναι εφικτή» και ειδικά την αναφορά του Ρέγκλινγκ πως το ΔΝΤ οδηγείται σε διαφορετικό συμπέρασμα διότι «δεν είναι σε θέση να εντάξει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα δομικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της ευρωζώνης από άλλες χώρες του πλανήτη», ο κ Ράις επέμεινε στα γνωστά συμπεράσματα της πρόσφατης Ανάλυσης του Ταμείου, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ελληνικό Χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ο ίδιος συμφώνησε με την αναφορά του επικεφαλής του ESM ότι η Ευρώπη έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα και πως θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα για πολύ χρόνια. Όμως όπως υπογράμμισε «αυτή η στήριξη δεν μπορεί να είναι χωρίς όρους. Σχετίζεται με μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με στόχους που πρέπει να τηρηθούν. Έχουμε δει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πως η Ελλάδα πέρασε κρίσεις, διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν συνέβησαν και η Ευρώπη πάγωσε τη βοήθεια. Έτσι, για παράδειγμα προκληθήκαν οι συζητήσεις για Grexit. Από την πλευρά του ΔΝΤ θέλουμε να βεβαιωθούμε πως οι στόχοι που τίθενται είναι ρεαλιστικοί», είπε χαρακτηριστικά ο Ράις.

Ερωτηθείς για δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν ,σύμφωνα με τις οποίες οι διαφορές ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το ζήτημα του χρέους έχουν μειωθεί, ο Ράις απέδωσε στην αναφορά αυτή ιστορικά χαρακτηριστικά. «Υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία στο θέμα του χρέους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά προφανώς υπάρχουν διαφορές. Σε κάποια σημαντικά θέματα υπάρχουν συγκλίσεις».