ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Handelsblatt: Ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Ο κίνδυνος για Grexit έχει εκλείψει, ελπίδες για ελάφρυνση του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

«Ισχυρή ανάκαμψη» έχει τίτλο η ανταπόκριση από την Αθήνα, της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Πριν από δύο χρόνια, η Αθήνα στεκόταν στο χείλος της αβύσσου, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. Έκτοτε, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αυξήθηκε κατά 90%, και συγκεκριμένα 26% κατά το τρέχον έτος, μια αξιοσημείωτη, σύμφωνα με το συντάκτη, εξέλιξη που εν πολλοίς οφείλεται στους ξένους επενδυτές. Πολλοί αναλυτές βλέπουν την αρχή μιας ανοδικής συνέχειας, με το δείκτη στις 830 μονάδες να απέχει ακόμα αρκετά από τις 5.000 μονάδες προ κρίσης, προστίθεται.

Τα μακρο-οικονομικά στοιχεία της χώρας επίσης, χαρακτηρίζονται θετικά. Μετά από εννέα χρόνια ύφεσης, με εξαίρεση τη μικρή ανάκαμψη το 2014, η οικονομία σημειώνει ανοδική πορεία το 2017. Η Κομισιόν και το ΔΝΤ αναμένουν ανάπτυξη 2%, ενώ η Moody´s 1,5%. Στα τέλη Ιουνίου, η Standard & Poor’s άλλαξε την αξιολόγηση προοπτικής από «σταθερή» σε «θετική». Ακολούθησε η έκδοση τριετούς ομολόγου με απόδοση 4,6%, με την ελληνική κυβέρνηση να αντλεί από τις αγορές 3 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι του αρχικού σχεδίου για 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Έλληνας «ασθενής» -σύμφωνα πάντα με τη Handelsblatt- πέρασε τα χειρότερα, αλλά δεν έχει αναρρώσει πλήρως, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Η χώρα εξαρτάται ακόμα από τη βοήθεια των διεθνών πιστωτών. Το Σεπτέμβριο ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος πακέτου βοήθειας.

Ο κίνδυνος για Grexit έχει εκλείψει, επισημαίνει η εφημερίδα, γεγονός που καθησυχάζει τους επενδυτές. Μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές η «τράπουλα» θα ανακατευθεί εκ νέου και τότε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ίσως μπορεί να έχει ελπίδες για ελαφρύνσεις, καθώς το χρέος που αγγίζει το 180% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο, προσθέτει. Οι πιστωτές θα μπορούσαν να μειώσουν το φορτίο για την Αθήνα, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση των επιτοκίων και επιπλέον χρόνο χάριτος. Αυτό θα ήταν καλό νέο για τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές, καταλήγει η ανταπόκριση.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις