Σε ρόλο... προφήτη ο Τσακαλώτος: Η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 2%

Σε ρόλο... προφήτη ο Τσακαλώτος: Η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 2%

Το αφήγημα της ανάπτυξης επιχείρησε να πλασάρει για ακόμη μία φορά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος υποστήριξε την Τετάρτη (27/09/2017) ότι η χώρα μπορεί πετύχει φέτος θετικούς ρυθμούς σε ποσοστό 2%.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΝΤ στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε πως το Ταμείο «δεν ζητά διαφορετικό μηχανισμό αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες».

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης που προβλέπει ο SSM. «Tα στρες τεστ θα γίνουν ταυτόχρονα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες», είπε, «αλλά τα αποτελέσματα θα εκδοθούν πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα».

Διαβάστε επίσης:

Αποχωρεί ο Τσακαλώτος από το Υπουργείο Οικονομικών; Η πρόταση - «βόμβα» που του έκανε ο Τσίπρας

Σε ερώτηση για το εάν θα συζητηθεί με τους θεσμούς στην γ' αξιολόγηση το δικαίωμα του δανειολήπτη να διαπραγματευθεί πρώτος (πριν από τα funds) με την τράπεζα το «κόκκινο» δάνειό του, ο υπουργός δήλωσε πως «δεν θα το θέσουμε διότι δεν είναι λογικό». Και ουσιαστικά παρότρυνε τις τράπεζες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι σε ένα με δύο χρόνια θα υπάρχουν στην Ελλάδα περισσότερες ξένες επενδύσεις από όσες θα μπορούν να απορροφηθούν, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχουν «φίλτρα».

«Θέλουμε την όποια επένδυση, χωρίς κανέναν περιορισμό, χωρίς κανέναν κανόνα;» έθεσε ως ρητορικό ερώτημα και έφερε ως παράδειγμα την Eldorado, λέγοντας ότι εκτός από την εξόρυξη του χρυσού υπάρχει στη Χαλκιδική και ο τουρισμός.

Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι πολλοί ξένοι επενδυτές με τους οποίους συνομιλεί δηλώνουν πως ενδιαφέρονται για την Ελλάδα.

Προσθέτοντας ότι αυτοί που αποχωρούν από τη χώρα αντικαθίστανται από άλλους επιχειρηματίες, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις από την Τουρκία που σκέπτονται να έρθουν στη χώρα μας.

Σε ερώτηση για την υπερφορολόγηση των πολιτών και αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι και ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως έχουν επιβληθεί περισσότεροι φόροι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού («έχουμε πολύ σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας που υποφέρουν και συνεχίζουν να υποφέρουν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά), ωστόσο είπε ότι «δεν πρέπει να σπείρουμε απογοήτευση». Ανέφερε πως στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο προβλέπονται 3,5 δισ. ευρώ για ελαφρύνσεις έως το 2022, ενώ η μείωση του αφορολόγητου αντισταθμίζεται από φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως στον ΕΝΦΙΑ.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει φέτος υπεραπόδοση σχετικά με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και θα διανεμηθεί εκ νέου μέρισμα από αυτή.

Μιλώντας για τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας, προέβλεψε ανάπτυξη 2% εφέτος και υψηλότερη το 2018 και έκανε λόγο για βελτίωση των δεικτών στις λιανικές πωλήσεις και τις εξαγωγές και για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες στη μεταποίηση και τη βιομηχανία, καθώς και για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Εξέφρασε επίσης βεβαιότητα ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς η υποαπόδοση στον φόρο εισοδήματος αντισταθμίζεται από την υπεραπόδοση σε άλλους τομείς, όπως π.χ. σε ΕΦΚΑ και ΦΠΑ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ