ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κατατέθηκε στη Βουλή, η διάταξη που δίνει και φέτος στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το ΙΧ τους μόνο για μερικούς μήνες καταβάλλοντας μέρος των ετήσιωντελών κυκλοφορίας.

Η διάταξη δεν έχει καμία διαφορά σε σχέση με όσα ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η διάταξη προβλέπει και φέτος τα εξής:

- για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας (δηλαδή η αξία των τελών για 2 μήνες)

- για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

- για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (31.12.2016), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Δηλαδή καταβάλλεται η αναλογία των τελών για κάθε μήνα, συν τα τέλη δύο μηνών ακόμη.

Διευκρινίζονται ακόμα:

- οι ανωτέρω επιλογές είναι, κατά περίπτωση, δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος πέραν όσων ρητά αναφέρονται στη διάταξη.

- η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος και γίνεται μόνο μια φορά ανά όχημα

- για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. Δηλαδή ακόμα και αν απομένει μόλις 1 ημέρα, λογίζεται ολόκληρος ο μήνας που σημαίνει ότι συμφέρει η άρση της ακινησίας στην αρχή του μήνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιο δημοφιλής επιλογή, όπως αναδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, είναι η άρση ακινησίας των οχημάτων για τρεις μήνες και κυρίως για ΙΧ μεγάλου κυβισμού, δηλαδή άνω των 2.000 κυβικών.

Σχετικές ειδήσεις