ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ 2018: Ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης και ο... 6ος στόλος στη Θεσσαλονίκη

ΔΕΘ 2018: Ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης και ο... 6ος στόλος στη Θεσσαλονίκη

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξαγγείλει σειρά ελαφρύνσεων για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Σεπτεμβρίου- Πώς θα απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ποιος ο ρόλος των αμερικανών

Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε οργασμό συσκέψεων προκειμένου να οριστικοποιήσουν το πακέτο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού το ερχόμενο Σάββατο.

Ο πρώτος στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι κατάργηση υποκατώτατου μισθού και αύξηση στον κατώτατο. Οι πληροφορίες για την επικείμενη αύξηση κάνουν λόγο για περίπου 50 ευρώ.

Επίσης η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει προκαλέσει την επέκταση των πρώτων τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα ανακοινώσει πακέτο φοροελαφρύνσεων και συγχρόνως την αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη δεν θα ανακοινώσει ελαφρύνσεις μόνο για το 2019 αλλά για την επόμενη τετραετία, κάτι που σημαίνει πως θέλει να στείλει το μήνυμα πως η κυβέρνησή του έχει σχέδιο και πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας το οποίο θα μπορέσει να υλοποιήσει εφόσον κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Για το 2019 οι φοροελαφρύνσεις και η αύξηση των δαπανών θα ξεπεράσουν τα 750 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να υπερβούν ακόμη και το 1 δις ευρώ. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πώς θα καταμεριστούν αυτά τα ποσά, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 2/3 θα κατευθυνθούν σε φοροελαφρύνσεις και τα υπόλοιπα στις κοινωνικές δαπάνες.

deth52727

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ακόμη και τώρα διάφορα σενάρια για τις φοροελαφρύνσεις. Βέβαιη θεωρείται η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%. Επίσης εξετάζεται η μείωση του πρώτη συντελεστή στην φορολογική κλίμακα από το 22% στο 20%. Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ υπάρχουν δύο εκδοχές. Μείωση 30% όχι όμως οριζόντια ή μείωση 10% οριζόντια για το 2019 και νέα μείωση έως και 20% το 2020.

Σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες φαίνεται ότι δρομολογείται η μείωση των εισφορών έως και 15% ή ακόμη και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης εξετάζεται η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ αλλά και μειώσεις στους συντελεστές για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

Ο ρόλος των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ

PAIAT

Την ίδια ώρα σημαντικός φαίνεται να είναι και ο ρόλος των ΗΠΑ στη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή, κάτι που φρόντισε να επισημάνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα με συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ, λίγες ημέρες πριν από την 83η ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ δίνει το στίγμα των προθέσεων. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως «φυσικό εταίρο» στην Ανατ. Μεσόγειο και στην προσπάθεια να διατηρηθεί η Τουρκία στραμμένη προς τη Δύση, ενώ ο κ. Πάιατ περιγράφει την Αθήνα ως «προτιμώμενο» εταίρο και στα Δυτ. Βαλκάνια. Τονίζει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη είναι κορυφαία προτεραιότητα για τις ΗΠΑ στην περιοχή.

«Είμαι ενθουσιασμένος. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη. Έμεινα ικανοποιημένος από το αμερικανικό περίπτερο και τη γενικότερη ενέργεια. Συζήτησα με τον περιφερειάρχη Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Μπουτάρη. Οι άνθρωποι αναγνώρισαν ότι πρόκειται για κορυφαία στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη γενικότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι είναι υπερβολή να πω ότι πρόκειται για την πιο σημαντική δράση των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα από το σχέδιο Μάρσαλ σε όρους της κλίμακας της εμπλοκής μας στο ευρύ φάσμα των ελληνοαμερικανικών θεμάτων. Όχι μόνο σε επίπεδο επιχειρήσεων και επενδύσεων, το οποίο αναδεικνύουμε με την παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γουίλμπουρ Ρος, αλλά και για τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας, τη διασπορά, τους εκπαιδευτικούς δεσμούς, τη σχέση μας σε ζητήματα ασφαλείας και άμυνας με την παρουσία της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου “USS Mount Whitney” στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ. Προσπαθούμε να αναδείξουμε καθετί που συγκροτεί τη σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρέσβης.

mits 3

Πώς θα αποκρούσει ο Μητσοτάκης τον Τσίπρα;

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να αποφύγει την ακατάσχετη παροχολογία και θα κινηθεί σε τρεις βασικούς πυλώνες:

1. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από μια “έκρηξη” ιδιωτικών επενδύσεων.

2. Μείωση των άδικων φορολογικών βάρων και εξορθολογισμότης λειτουργίας του Κράτους.

3. Στήριξη των νέων και των ποιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα δεσμευθεί για τρία βασικά νομοσχέδια που θα ψηφιστούν αμέσως μετά τις εκλογές, αν και εφόσον αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης:

Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά τη νέα οργάνωση της Κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση και όπως έχει δεσμευτεί θα υπάρξει δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με την προϋπόθεση ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Σε αυτό το κομμάτι ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιζητήσει την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση και θα προχωρήσει στην επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 83η ΔΕΘ

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Πρώτη φορά πρωθυπουργός παρουσιάζει δικό του πρόγραμμα στη ΔΕΘ