ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβά δανείστηκε ξανά η Ιταλία

Ακριβά δανείστηκε ξανά η Ιταλία

Ο πρώην επίτροπος Μάριο Μόντι έχει αρχίσει ήδη τις επαφές για τον σχηματισμό της νέας τεχνοκρατικής κυβέρνησης της Ιταλίας, μετά από εντολή του προέδρου Ναπολιτάνο και την παραίτηση του Σίβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Μόντι δεσμεύθηκε να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα στον διορισμό της νέας κυβέρνησης και ως στήριξη στο πρόσωπο του ο Αλφάνο, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος του Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι ο Ιταλός καθηγητής απολαμβάνει την «συναίνεση» του κόμματος για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ωστόσο τόνισε ότι δεν θα είναι αποδεκτό να διοριστούν μέλη της αντιπολίτευσης στο υπουργικό συμβούλιο. «Προτιμούμε να συμμετέχουν τεχνοκράτες» στο υπουργικό, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Αυτό σημαίνει ότι θα εξαρτηθεί από τους υπουργούς που θα επιλέξει ο κ. Μόντι και το πρόγραμμα προτεραιοτήτων που θα συντάξει, το αν θα λάβει ο νέος πρωθυπουργός την υποστήριξη των δυνάμεων του πρώην πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο.

Οι γρήγορες αλλαγές στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας έχουν προκαλέσει συγκρατημένη αισιοδοξία στις αγορές, οι οποίες και περιμένουν τις πρώτες ενέργειας στις δύο χώρες.

Ενδεικτικά η Ιταλία άντλησε 3 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία 5ετών ομολόγων, με τσιμπημένο επιτόκιο.

Συγκεκριμένα, στη δημοπρασία ομολόγων που λήγουν το 2016, η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,29%, ενώ κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία είχε αγγίξει το 5,3%. Πρόκειται για το υψηλότερο κόστος δανεισμού για την Ιταλία από την εισαγωγή του ευρώ.