ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Ράιχενμπαχ:Η Ελλάδα δε βρίσκεται ακόμη στον πάτο

Χ. Ράιχενμπαχ:Η Ελλάδα δε βρίσκεται ακόμη στον πάτο

Δραματικές είναι οι εκτιμήσεις του επικεφαλής της «ομάδας κρούσης» της Κομισιόν, Χορστ Ράιχενμπαχ, για την ελληνική οικονομία.

«H κρίση στην Ελλάδα θα οξυνθεί περαιτέρω» εκτιμά ο Ράιχενμπαχ σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Welt.

Όπως επισημαίνει, η Κομισιόν δεν προβλέπει ανάπτυξη στη χώρα μας ούτε το 2012, ενώ η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί από πολλούς παράγοντες αβεβαιότητας.

Βέβαια, ο Ράιχενμπαχ επισημαίνει ότι οι καλοί επενδυτές θα έψαχναν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα σε μια καθοδική φάση, αλλά αυτό θα το κάνουν «όταν πειστούν ότι δεν πάει πιο κάτω, όταν δηλαδή βρισκόμαστε πλέον στον πάτο», κάτι που ακόμη δεν έχει συμβεί.

Για το λόγο αυτό, η σημαντικότερη αποστολή της «ομάδας κρούσης» είναι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Καθυστέρηση στις προσπάθειες διάσωσης

Επίσης, ο Ράιχενμπαχ υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες για τη διάσωση της Ελλάδας έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ δεν είχαν ούτε το απαιτούμενο εύρος, ούτε την ταχύτητα, ωστόσο απέδωσε όλα τα προβλήματα στην έλλειψη σχετικής εμπειρίας.

«Για μια τέτοια περίπτωση κανείς δεν είχε τη συνταγή στην τσέπη», σημειώνει προσθέτοντας: «τα λάθη εκδικούνται με το αυξημένο κόστος επίλυσης του προβλήματος».

Ο Ράιχενμπαχ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις μαζικές διαμαρτυρίες των Ελλήνων, οι οποίες γίνονται λόγω της άνισης επιβάρυνσης των μέτρων λιτότητας. Μάλιστα, επικαλείται τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε σε τριπλάσιο βαθμό απ' ότι στην Ισπανία και σε διπλάσιο βαθμό έναντι της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.