ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«To Eurogroup θα αποφασίσει για τις απαιτούμενες εγγυήσεις»

«To Eurogroup θα αποφασίσει για τις απαιτούμενες εγγυήσεις»

Το Eurogroup είναι το όργανο το οποίο θα αποφασίσει, κατά πόσο οι επιστολές που έλαβε από τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Ελλάδας παρέχουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις, ούτως ώστε να εκταμιευθεί η έκτη δόση των δανείων, υποστήριξε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν.


Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν οι επιστολές που έλαβε το Eurogroup από τους πολιτικούς αρχηγούς της Ελλάδας, ικανοποιούν τον Επίτροπο Ρεν, ο εκπρόσωπος Τύπου παρέπεμψε στην αυριανή του συνεδρίαση του κατά την οποία, τόσο τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας θα εκφράσουν την άποψή τους για το περιεχόμενο των επιστολών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κράτη-μέλη που χρηματοδοτούν την Ελλάδα είναι εκείνα τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο οι διαβεβαιώσεις που παρέχονται μέσω των επιστολών είναι αρκετές.

Διευκρίνισε ακόμη πως , ο Επίτροπος Ρεν δεν θα εκφράσει την άποψή του, αν δε συνομιλήσει πρώτα με τους εταίρους του στο Εurogroup.

Σε ό,τι αφορά, στην ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( EFSF) που θα αποφασίσει αύριο το Eurogroup, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρκέστηκε να επισημάνει τη σημασία πλήρης εφαρμογής της σχετικής απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι το ΕFSF παραμένει το βασικό στοιχείο της απάντησης της ευρωζώνης στην κρίση χρέους.

Σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε η Γερμανία στις πρόσφατες προτάσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγων, ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι σκοπός της Επιτροπής είναι η διατήρηση της ενότητας της ευρωζώνης, ενώ, σε ό,τι αφορά στις πληροφορίες για σχηματισμό ευρωζώνης πολλών ταχυτήτων, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «τα σενάρια διάσπασης», δεν βοηθούν την ευρωζώνη.

Σχετικά με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Stampa», σύμφωνα με το οποίο η Ιταλία έχει ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, αφού τόνισε ότι το σενάριο αυτό απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το ίδιο το ΔΝΤ, διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο, κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου Ρεν στη Ρώμη, την περασμένη εβδομάδα.

Σημείωσε επίσης ότι αν ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης επιθυμεί να ζητήσει οικονομική στήριξη, θα πρέπει να υποβάλει το αίτημά του τόσο στo Εurogroup όσο και στο ΔΝΤ.