ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελ-Εριάν: Η ευρωζώνη έχει τρεις επιλογές

Ελ-Εριάν: Η ευρωζώνη έχει τρεις επιλογές

Τρεις επιλογές διαθέτει πλέον η ευρωζώνη, δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής της Pimco, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, διευκρινίζοντας πάντως ότι η μία εκ των επιλογών είναι η διάσπαση, ενώ η «μέση λύση» προβλέπει χρεοκοπία της Ελλάδος και αποχώρησή της από το ευρώ.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου επενδυτικού fund στον κόσμο, εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει η ευρωζώνη στην πραγματικότητα. «Θα πρέπει να σταθεροποιηθούν οι τράπεζες και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εξυπηρέτηση των χρεών και η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Ελ-Εριάν, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια. Το πρώτο σενάριο προβλέπει τον «κατακερματισμό της ευρωζώνης», κάτι που θα έχει τεράστιες συνέπειες όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει «πλήρη δημοσιονομική ενοποίηση», καθώς τα κράτη θα υιοθετήσουν κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, κοινές χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή κινήσεις με έντονο πολιτικό χαρακτήρα.

Το τρίτο σενάριο είναι μια «μέση λύση», που θα προβλέπει μια «πιο μικρή αλλά πιο ισχυρή ευρωζώνη», ενώ οι τρεις χώρες που έχουν προσφύγει στο μηχανισμό, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα χρεοκοπήσουν και θα αποχωρήσουν από την ευρωζώνη.

Πάντως, ο Ελ-Εριάν δεν είναι αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι λιγότερες από 50%.