ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε καθεστώς σκληρής λιτότητας και η Ιρλανδία

Σε καθεστώς σκληρής λιτότητας και η Ιρλανδία

Πρόσθετες περικοπές και έμμεσους φόρους ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας για τη μείωση του ελλείμματος.


Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μειώσεις στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στα επιδόματα των πολύτεκνων οικογενειών.

Οι δαπάνες για την υγεία θα μειωθούν αισθητά κατά 543 εκατομμύρια, οι προνοιακές δαπάνες κατά 475 εκατομμύρια και οι δαπάνες για τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων 400 εκατομμύρια, ενώ θα περικοπούν ακόμη 6.000 θέσεις εργασίας από το Δημόσιο.

Οι περικοπές θα ανέλθουν στα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε το έλλειμμα να ορισθεί στο 8,2%, ποσοστό μικρότερο από το αρχικά προβλεπόμενο (8,6%).
Μεταξύ των μέτρων είναι ακόμη και η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% στο 23% που θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 670 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο προϋπολογισμό λιτότητας που κατατίθεται στη χώρα η οποία από το τέλος του 2010 έχει ενταχτεί σε μηχανισμό στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση του Έντα Κένι υποστηρίζει ότι θα είναι ο βαρύτερος του προγράμματος προσαρμογής με ορίζοντα το 2015 ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη τον επόμενο χρόνο.