ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς-Νέες καταγγελίες περί φοροαποφυγής

Απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς-Νέες καταγγελίες περί φοροαποφυγής

Απάντηση εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αφορμή δημοσίευμα που αφορούσε στη συμφωνία με την KKR.

Το δημοσίευμα του euro2day.gr υποστήριζε ότι «εγείρονται θέματα απιστίας, παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού, ενδεχομένως και του Δ.Σ της Πειραιώς», καθώς συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας φέρονται να μην είχαν αναφερθεί με ακρίβεια στις επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά του κ. Άνθιμου Θωμόπουλου, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Η απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει:

«Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας της 17/12/2014, έγινε ενημέρωση σχετικά με τους βασικούς άξονες και τα πλεονεκτήματα της συναλλαγής μεταβίβασης μέσω τιτλοποίησης, του μεγαλύτερου μέρους του χαρτοφυλακίου δανείων, ομολόγων και συμμετοχών της Τράπεζας που συνδέονται με τον Όμιλο Marfin Investment Group σε επενδυτικό σχήμα υπό τη διαχείριση ή/και τον έλεγχο εταιρειών της KKR Credit και παρασχέθηκαν οι απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας- πλαισίου, υπό την αίρεση της έγκρισης των οριστικών συμβάσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές».

Όπως σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση η Τράπεζα Πειραιώς, «σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, η συμφωνία- πλαίσιο θα αναπτυχθεί σε συμβατικά κείμενα μετά την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων επί των νομικών, λογιστικών και εποπτικών πτυχών του σχήματος, οπότε και τα οριστικά κείμενα θα τεθούν υπ' όψιν του Διοικητικού Συμβουλίου για συζήτηση και τελική απόφαση, μετά τη λήψη της σύμφωνης γνώμης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για τον σκοπό αυτόν, η Τράπεζα έχει ήδη υποβάλει στο Ταμείο αίτημα για αξιολόγηση του πλαισίου της συναλλαγής (formal request for consent). Η ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως αναφέρεται και στο από 18.12.2014 Δελτίο Τύπου της Τράπεζας, αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, μετά την εκπλήρωση όλων των κανονιστικών και λοιπών προαπαιτούμενων. Η Τράπεζα θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με όσα απαιτεί η νομοθεσία, σχετικά με τη συναλλαγή αφ' ότου αυτή ολοκληρωθεί».

Ωστόσο, το euro2day.gr συνεχίζει τις καταγγελίες σχετικά με τη συμφωνία, κάνοντας λόγο για προσπάθεια φοροαποφυγής από την Τράπεζα Πειραιώς και την KKR:

«Ένας από τους χαρακτηριστικούς όρους είναι ο όρος 5.1.12 στη σελίδα 6 της σύμβασης που λέει ότι "μία από τις προϋποθέσεις της συναλλαγής είναι η συμφωνία των δύο μερών σε ένα αποτελεσματικό σχεδιασμό για να κρατούν τις μετατρέψιμες ομολογίες του χαρτοφυλακίου, κατά τρόπον ώστε να ελαχιστοποιήσουν την φορολογική διαρροή (tax leakage) σχετικά με αυτό το σχήμα, συμπεριλαμβανομένων παρακρατούμενων φόρων ή οποιωνδήποτε άλλων πληρωμών".

Ως προς δε το σχήμα που έχει συμφωνηθεί εγγράφως και έχει αποδεχθεί η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,85% προβλέπεται η δημιουργία εταιρειών στα νησιά Cayman, ότι εν συνεχεία οι εταιρείες των Cayman θα συστήσουν εταιρεία του Λουξεμβούργου, ότι η εταιρεία του Λουξεμβούργου θα συστήσει δύο Ιρλανδικές εταιρείες οι οποίες θα αποκτήσουν κάποια τμήματα του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου και τέλος μια εταιρεία που δεν θα συνδέεται με την KKR και την Τράπεζα Πειραιώς θα συστήσει δύο εταιρείες εγγλέζικες, που στη σύμβαση ονομάζονται UK DEBCO και UK DEBCO II, οι οποίες θα κρατούν τις μετοχές αυτών των εταιρειών καταπιστευματικά για φιλανθρωπικούς λόγους ("on trust for charitable purposes")».

Το δημοσίευμα επίσης αναφέρει: «Εντυπωσιακή είναι η πληροφόρηση που πηγάζει από την ανάλυση του φορολογικού σχήματος της συναλλαγής και τις σχετικές συμβουλές της Delloite LLP και συγκεκριμένα του στελέχους της κ. Stephen Brown, ο οποίος στο σχετικό σημείωμα που συνέταξε στις 6/1/2015 αναφέρεται στις διάφορες εταιρείες του σχήματος όπου εξηγεί γιατί σύμφωνα με αυτό το σχήμα ορισμένες θα έχουν ένα μικρό ποσόν κερδών σε κάθε λογιστική χρήση περίπου 2.000 ευρώ («we only have a small amount of retained profit in each accounting period approx. Euro 2.000»), ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα έχουν ένα μικρό περιθώριο κέρδους (small margin). Υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι εταιρείες θα έχουν υπό την κυριότητα τους ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 1,2 δισ. ευρώ! Ακόμη πρέπει να σημειώσουμε τη συμβουλή του εν λόγω κυρίου ο οποίος στην παράγραφο 1.11 του σημειώματος λέει ότι "ιδεατά (ideally) όλα τα στοιχεία του Ελληνικού χαρτοφυλακίου θα έπρεπε να μεταβιβαστούν σε Εγγλέζικες εταιρείες, ώστε να μην υπάρχει υποχρέωση να παρακρατούν ελληνικούς φόρους από διάφορες πληρωμές σε αυτές τις εταιρείες σχετιζόμενες με τμήματα του χαρτοφυλακίου"».

Σύμφωνα πάντα με το euro2day.gr τα παραπάνω συνιστούν «οργανωμένο σε ελληνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, σχεδιασμό φοροαποφυγής», που «θα πρέπει να επιφέρει άμεσες συνέπειες σε εκείνον ή εκείνους που προσβάλλουν το δοκιμαζόμενο Έλληνα φορολογούμενο και εκθέτουν ανεπανόρθωτα αυτούς που τους διόρισαν να ασκούν τα καθήκοντά τους και τους επιτρέπουν ακόμα να τα ασκούν».

Διαβάστε επίσης:

Βγήκαν "μαχαίρια" στην Τράπεζα Πειραιώς;

Χ. Αντωνιάδης: Ο «μάγειρας» της Πειραιώς για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Σχετικές ειδήσεις