ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Χ. Αντωνιάδης: Ο «μάγειρας» της Πειραιώς για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Χ. Αντωνιάδης: Ο «μάγειρας» της Πειραιώς για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Με τις αγροτικές επιδοτήσεις «τζογάρει» προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, πυροδοτώντας «τρομοκρατικά» σενάρια περί απώλειας χρημάτων από την ΚΑΠ, αν η ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί την πληρωμή τόκων και τοκοχρεολυσίων προς τους δανειστές.

Πρόκειται για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, τη διαχείριση των οποίων η κυβέρνηση Σαμαρά έχει παραχωρήσει στην Τράπεζα Πειραιώς, ως ένα ακόμα έρεισμα ρευστότητας ύψους 20 δισ., στο πλαίσιο της φημολογούμενης ειδικής σχέσης με το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα. Όπως πολλοί παρατηρούν, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η Τράπεζα Πειραιώς αναδείχτηκε σε δεύτερη συστημική τράπεζα πίσω από την Alpha, ξεπερνώντας ακόμα και την Εθνική, από την τέταρτη θέση που βρισκόταν.

Στο να γίνει η Τράπεζα Πειραιώς ο αποκλειστικός χρηματοδότης του αγροτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, με όρους «ληστείας» για τους μικρομεσαίους αγρότες τους οποίους υπαγορεύει η πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά και η νέα ΚΑΠ της Ε.Ε, κρίσιμο ρόλο έχει παίξει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χριστόδουλος Αντωνιάδης.

Έχοντας αποκτήσει η Τράπεζα Πειραιώς το εργαλείο-θησαυρό της ΑΤΕ, μέσω διαδικασίας ξεπουλήματος όπως άλλωστε συνηθίζει (υπενθυμίζεται η περίπτωση του «Ερρίκος Ντυνάν»), ο κ. Αντωνιάδης ανέλαβε την ανάπτυξη του νέου πεδίου κερδοφορίας για την τράπεζα. «Τα περίπου 19 - 20 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ κατά την προσεχή επταετία, μπορούν να συμβάλουν με σύνθετες κινήσεις στην αναγέννηση του αγροτικού τομέα. Είναι βέβαιον ότι η αγροτική πολιτική όπως σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει τη Συμβολαιακή Γεωργία/Κτηνοτροφία (ομάδες παραγωγών κλπ) ενισχύοντας τους συμβολαιοποιημένους αγρότες» ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Βήμα».

Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά σε τόσο μαζικό βαθμό, ολόκληρη η παραγωγική διαδικασία μπαίνει κάτω από την ομπρέλα ενός ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, το οποίο ταυτόχρονα έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το σύνολο των πιστώσεων προς τον αγροτικό τομέα, των υποθηκών γης (καθώς πέρασαν στην Πειραιώς μαζί με τα κόκκινα δάνεια των αγροτών από την παλιά ΑΤΕ) και πάγιου εξοπλισμού αλλά και το σύνολο της καταβολής των επιδοτήσεων των 20 δισ. και των κονδυλίων ασφάλισης της παραγωγής.

Το επιτόκιο δε που προσφέρει αυτό το σύστημα προχρηματοδότησης της συμβολαιακής γεωργίας είναι ιδιαίτερα υψηλό, από 4% έως 8%, ενώ προβλέπει και υποθήκευση της ακίνητης και κινητής (επιδοτήσεις) περιουσίας του παραγωγού.

Έτσι, η Τράπεζα Πειραιώς υπό την καθοδήγηση του κ. Αντωνιάδη και με το μανδύα της «σανίδας σωτηρίας» στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί παραγωγοί, εισβάλλει για τα καλά στην εγχώρια αγροτική παραγωγή και επιταχύνει τη διαδικασία απορρόφησης των μικρών αγροτών από μεγάλες καθετοποιημένες επιχειρήσεις του τομέα.

Το γεγονός, πάντως, ότι η διαχείριση που ασκεί η Τράπεζα Πειραιώς στις επιδοτήσεις βρίσκεται απέναντι από τα συμφέροντα των μικρών αγροτών, έχει ήδη διαφανεί.

Οι τελευταίες καταγγελίες περί παράνομης παρακράτησης επιδοτήσεων αγροτών είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από μερικές ημέρες, όταν εκατοντάδες αγρότες προσπάθησαν να πάρουν τη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης, μέσα στην περίοδο των γιορτών. Η Τράπεζα Πειραιώς, καλυπτόμενη από απόφαση της κυβέρνησης, παρακράτησε μεγάλο μέρος ή ακόμα και το σύνολο των χρημάτων που δικαιούνται αγρότες, οι οποίοι έχουν χρέη στην εφορία ή ανεξόφλητες εισφορές στον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, τη στιγμή που ο σχετικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει την παρακράτηση αγροτικών επιδοτήσεων.

Για αντίστοιχους λόγους πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2014 κινητοποιήσεις παραγωγών έξω από καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς, όπως στη Λαμία, οι οποίοι απαιτούσαν να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί και να επιστραφούν τα χρήματα που παρακρατήθηκαν σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Αυτή είναι η «αναγέννηση του αγροτικού τομέα» που υποσχόταν ο κ. Αντωνιάδης. Εξυπηρέτηση της πολιτικής Σαμαρά, οικονομικός στραγγαλισμός για τους μικρούς αγρότες και χρηματοδότηση στα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα που θα «αλώσουν» την αγροτική παραγωγή με μεσάζοντα την Τράπεζα Πειραιώς.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Σέκερης και η Siemens...

Νόρμαν Ατλάντικ: Κωλυσιεργία στις έρευνες καταγγέλλουν 4 ναυτεργατικά σωματεία

Charlie Hebdo: Νεκροί και οι τρεις δράστες

Σχετικές ειδήσεις