ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρατικά ομόλογα έως 500 δισ. ευρώ θα αγοράσει η ΕΚΤ

Κρατικά ομόλογα έως 500 δισ. ευρώ θα αγοράσει η ΕΚΤ

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρουσίασαν στους φορείς χάραξης πολιτικής, μοντέλα για την αγορά assets με επενδυτική διαβάθμιση ύψους 500 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg που παρακολούθησε τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου.

Σε συνάντηση των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στις 7 Ιανουαρίου παρουσιάστηκαν διάφορες επιλογές ποσοτικής χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς μόνο ομολόγων με διαβάθμιση ΑΑΑ- ή τουλάχιστον ΒΒΒ-, αναφέρει αξιωματούχος κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης. Οι διοικητές δεν έλαβαν καμία απόφαση για τον σχεδιασμό ή την εφαρμογή κάποιου πακέτου μετά από την παρουσίαση, σύμφωνα με την ίδια πηγή και άλλον έναν αξιωματούχο που συμμετείχε στη συνάντηση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Bloomberg ότι το προσωπικό της ΕΚΤ εστίασε την παρουσίασή του στις αγορές κρατικών ομολόγων. Εξετάστηκαν προγράμματα μεγέθους χαμηλότερου των 500 δισ. ευρώ, μαζί με μηνιαίους στόχους.

Επίσης, τόνισαν ότι ζητήθηκε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να μην εκφέρουν άποψη για τις επιλογές. Μια μειοψηφία των αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Bundesbank, Χανς Βάιντμαν, αντιδρούν στην αγορά κρατικών ομολόγων με την αιτιολογία ότι αυτό περιλαμβάνει αδικαιολόγητους κινδύνους και υπονομεύει το κίνητρο των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Σχετικές ειδήσεις