ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στο «σφυρί» 10.000 ακίνητα από κατασχέσεις

Στο «σφυρί» 10.000 ακίνητα από κατασχέσεις

Οι τράπεζες άρχισαν να διαθέτουν προς εκποίηση μέσω funds κα μεσιτικών γραφείων ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή τους από καταγγελμένα δάνεια.

Μεγάλο αμερικανικό funds ανέλαβε τη διαμεσολάβηση των πρώτων 1.000 ακινήτων

Ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή τους από καταγγελμένα δάνεια άρχισαν να διαθέτουν προς εκποίηση οι τράπεζες από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Ηδη, ένα από τα τεσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα συμφώνησε με το αμερικανικό fund Clayton το οποίο ανέλαβε να διαμεσολαβήσει για την πώληση 1.000 ακινήτων από αυτά που έχει κατασχέσει η τράπεζα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αγοράς, το fund ήρθε ήδη σε συνεννόηση με κατά τόπους μεσιτικά γραφεία ανά την επικράτεια για τη διάθεση των συγκεκριμένων ακινήτων.

Οι τράπεζες κατέχουν αυτή τη στιγμή 10.000 και πλέον ακίνητα που έχουν κατασχέσει. Στο στοκ περιλαμβάνονται πάσης φύσεως ακίνητα και αποφάσισαν να εκποιήσουν οι ίδιες δεχόμενες και ένα discount - οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έκπτωση της τάξης του 20-30% - καθώς όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στην εφημερίδα «δεν θέλουμε να γίνουμε εταιρείες real estate. Εχουμε ήδη αρκετά ακίνητα και θα έρθουν και άλλα μέσω των πλειστηριασμών».

Οι τράπεζες περιμένουν να ενεργοποιηθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προκειμένου να εκποιήσουν αρχικά 2.000 ακίνητα, σύμφωνα δε με τα στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων σε κάθε μία τράπεζα υπάρχουν υπόλοιπα δανείων περίπου 100 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τα οποια αφορούν σε μεγάλα ακίνητα που ανά πάσα στιγμή μπορούν να εκπλειστηριασθούν.

Οσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι τράπεζες υποχρεούνται από τον SSM να μειώσουν τον όγκο τους κατά 7,6 δισ. ευρώ φέτοε ενώ το μεγάλο βάρος θα δοθεί τα έτη 2018-2019.

Σχετικές ειδήσεις