ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Τρίτη ενδέχεται να ανοίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Την Τρίτη ενδέχεται να ανοίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Την Τρίτη (28/07/2015), και αναλόγως με τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ, ενδέχεται να ανοίξει το Χρηματιστήριο, Αθηνών,το οποίο παραμένει κλειστό από τις 26 Ιουνίου.

ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ - Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η ΕΚΤ ζήτησε την Κυριακή από την ελληνική πλευρά την ύπαρξη περιορισμών για τουλάχιστον μία εβδομάδα προκειμένου να μη σημειωθούν εκροές και ενδεχόμενοι κλυδωνισμοί στο τραπεζικό σύστημα.

Από ελληνικής πλευράς διατυπώνεται η πρόταση ν'ανοίξει το Χρηματιστήριο και να επιτρέπονται συναλλαγές με μετρητά που έρχονται από το εξωτερικό και με τη χρήση πιστωτικών υπολοίπων που υπάρχουν στους λογαριασμούς , καθώς και με "ανακύκλωση" χρήματων (πώληση-αγορά, χωρίς αναλήψεις μετρητών).

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις και ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει τελικά η ΕΚΤ, το Χρηματιστήριο ενδέχεται να ανοίξει αύριο με τους εξής περιορισμούς:

1. Ελεύθερη πραγματοποίηση συναλλαγών για ξένους επενδυτές.

2. Οι Έλληνες επενδυτές θα μπορούν να προβαίνουν στην αγορά τίτλων είτε με τη χρήση new money (μετρητά, εμβάσματα από το εξωτερικό) είτε με τη χρήση των μετρητών που υπάρχουν στα πιστωτικά υπόλοιπα στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως το παραπάνω καθεστώς δεν θα χρειαστεί να ισχύσει για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας και ότι στη συνέχεια θα υπάρξει άρση όλων των περιορισμών.

Σχετικές ειδήσεις