ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Προτεραιότητα για τον δήμαρχο είναι να φροντίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Προτεραιότητα για τον δήμαρχο είναι να φροντίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών
facebook

«Ήταν πολύ μεγάλη η ικανοποίηση αλλά και μεγάλη η αίσθηση ευθύνης» από το εκλογικό αποτέλεσμα για τον νέο πια δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. Με τις δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν στην τρίτη θέση –στην καλύτερη περίπτωση- η εκλογή του έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην διοίκηση της πόλης. Δήμαρχος μειοψηφίας – λόγω του εκλογικού νόμου- κάτι που όπως όμως λέει είχε λάβει υπόψη του όταν έθεσε υποψηφιότητα, σχεδιάζει ήδη την επόμενη μέρα.

Μίλησε στο newsbomb.gr για τις προτεραιότητες του, την συνεργασία του με τον Γιάννη Μπουτάρη – υπήρξε αντιδήμαρχός του- και για την ανάγκη συνθέσεων στο δημοτικό συμβούλιο.

«Από την πρώτη στιγμή γνώριζα πως σε περίπτωση επιτυχίας θα έπρεπε να διοικήσω έχοντας την μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι ένας νόμος με τον οποίο διαφώνησα αλλά αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού» σημειώνει. Εξηγεί όμως πως ο ίδιος είναι υπέρ των συνθέσεων και έτοιμος να συνεργαστεί με εκείνους που θέλουν να προχωρήσει η πόλη μπροστά.

«Με αρκετούς δημοτικούς συμβούλους συνυπάρχουμε πολλά χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, γνωριζόμαστε πολύ καλά και νομίζω ότι είναι εν δυνάμει εταίροι σε αυτή την προσπάθεια» συμπληρώνει.

Πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, με ενεργό συμμετοχή στον ΠΑΟΚ σε μια από τις πρώτες του δηλώσεις υποστήριξε ότι οι Θεσσαλονικείς ψήφισαν δήμαρχο και όχι κόμμα. «Μήπως ψήφισαν ομάδα και όχι κόμμα;» είναι η αυθόρμητη ερώτηση που προκύπτει:

«Όταν πριν από κάποια χρόνια ήμουν στις ΗΠΑ, το 1992, ο Μπιλ Κλίντον είχε εκλεγεί με συμμετοχή 50%. Αντίστοιχα στην Ελλάδα η συμμετοχή ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τώρα στον δεύτερο γύρο στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε το 38%. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που με λυπεί. Δεν είναι αδιαφορία αλλά ένα μήνυμα ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό πρέπει να το ανατάξουμε, να τους φέρουμε κοντά μας και να τους πείσουμε πως η ενασχόληση με την πολιτική είναι επιλογή στην βελτίωση της καθημερινότητας» ενώ εκτιμώντας τι είναι εκείνο που τον διαφοροποίησε εξηγήσει πως είναι «η πολύ καθαρή πρόταση. Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ήταν σε μια τιμητική θέση σε λίστα όπου δεν υπήρχε περίπτωση να εκλεγώ. Η ενασχόληση μου μόνο με τα θέματα της πόλης όπου είναι ξεκάθαρο πως με αυτά θα ασχοληθώ και η μη κομματική μου υποψηφιότητα σε συνδυασμό με την γνώση της πόλης είναι εκείνα που εκτίμησαν οι Θεσσαλονικείς». Όσον αφορά τον ΠΑΟΚ σχολιάζει πως «οποιαδήποτε σχέση έχει κανείς με ένα ενεργό κομμάτι της πόλης, οπωσδήποτε και τον βοηθά. Άλλα δεν ήταν αυτή η μοναδική δεξαμενή ψηφοφόρων που μας στήριξε».

Aκούστε τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θέτει ως προτεραιότητα του τα ζητήματα της καθημερινότητας, πεδίο στο οποίο, όπως λέει, «έχασε την μάχη ο Γιάννης Μπουτάρης». «Το μεγαλύτερο κομμάτι για τον δήμαρχο είναι να φροντίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών» σημειώνει.

Δείτε φωτογραφίες από την προεκλογική εκστρατεία αλλά και την δράση του

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας

Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης συστήνεται:

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου ήταν ο Βασίλης Ζέρβας, πολιτικός μηχανικός και η μητέρα μου είναι η Λιλίκα Ζέρβα – Ωρολογά, φιλόλογος. Αποφοίτησα από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως αριστούχος. Έκανα μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Brown στις Η.Π.Α.

Από το 1990, που ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία, ζω και εργάζομαι ως πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη.

Tην περίοδο 1994-1997 ήμουν αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Σωματείου Π.Α.Ο.Κ και, ως τεχνικός σύμβουλος, υπεύθυνος για την ανέγερση του κλειστού γηπέδου στο Φοίνικα και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του καλαθοσφαιρικού τμήματος που πρωταγωνιστούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Από τον Απρίλιο του 2010 έως το Μάρτιο του 2016 διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Σε συνέχεια της εκλογής μου ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Πρωτοβουλία – Γ. Μπουτάρης» ανέλαβα, τον Ιανουάριο του 2011, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων. Από τότε ήμουν υπεύθυνος για μια σειρά περιβαλλοντικών έργων και δράσεων, όπως η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης – 2014, η ίδρυση του «Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων», η διοργάνωση του «Green Party»κ.α.

Τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβα καθήκοντα ως Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης και μόνιμος αναπληρωτής του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 κέρδισα εκ νέου την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου διπλασιάζοντας τις ψήφους μου, και ανέλαβα, από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015, Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Τον Φεβρουάριο του 2015, ύστερα από διαφωνία με τον Δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης, παραιτήθηκα από το αξίωμα του αντιδημάρχου.

Από τον Αύγουστο του 2011 ως τον Δεκέμβριο του 2014 διετέλεσα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Ε.Τ.Ο.Σ.) της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, η Κ.Ο.Θ. έδωσε σειρά συναυλιών σε αστικούς και περιφερειακούς χώρους (πλατείες, γυμναστήρια, ανοικτά θέατρα) και προσέφερε τη μουσική της αρτιότητα σε ακροατές που δεν είχαν τριβή με την κλασσική και έντεχνη μουσική ενώ θεσπίσθηκε η διοργάνωση των τακτικών συναυλιών της Κ.Ο.Θ. στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με δωρεάν παρακολούθηση για φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό.

Το Νοέμβριο του 2013 εκλέχτηκα μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήμουν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας σε μη εκλόγιμη – τιμητική θέση.

Το 2017 αποχώρησα από την παράταξη “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη” και πλέον παραμένω Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τον Οκτώβριο του 2018 ανακοίνωσα επίσημα την υποψηφιότητά μου ως Δημάρχου του Δήμου Θεσσαλονίκης.»