ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανεβάζει τους τόνους η Συγγρού

Ανεβάζει τους τόνους η Συγγρού
Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η Συγγρού, καθώς η υπόνοια για εκλογές, έχει πια μετατραπεί σε πεποίθηση...

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η Συγγρού. Η υπόνοια για εκλογές, έχει πια μετατραπεί σε πεποίθηση, μετά την δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση, της πρόθεσής της να ξεκινήσει διάλογο από την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ψηφίσει έως τον Ιούνιο, νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο στρατηγικής της περιόδου 2011-2015.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έχει διαμηνύσει σε όλα του τα στελέχη ότι δεν περιμένει να έρθει στην εξουσία στη λογική του «ώριμου φρούτου», εξαιτίας δηλαδή της απογοήτευσης του κόσμου από την κυβέρνηση, αλλά χάριν στην πειθώ των δικών του προτάσεων και πρωτοβουλιών.

Μάλιστα, έχει αποφασίσει το ερχόμενο διάστημα, να σκληρύνει την αντιπολιτευτική του τακτική και να πυκνώσει τις αιχμηρές διατυπώσεις. Οι έως σήμερα δράσεις του άλλωστε, είναι αποκαλυπτικές των προθέσεών του για το προσεχές διάστημα.

Προσωπικές Παρεμβάσεις

Οι προσωπικές παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά, εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν τόσο στην ανάδειξη των γαλάζιων θέσεων και στην προβολή τους από τα μέσα, όσο και στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία του ιδίου του προέδρου στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, όπου με αφορμή τα αγροτικά ζητήματα, ανέβασε τους τόνους, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως πυροδοτεί με τη στάση της, κοινωνικές αντιδράσεις.

Σκληρή Φρασεολογία

«Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ» θα επαναλάβει πολλές φορές το επόμενο διάστημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή θα είναι όμως μια από τις πιο επιεικείς εκφράσεις που θα χρησιμοποιήσει. Άλλωστε ήδη έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο, κάνοντας λόγο για εφαρμογή «χουντικών μεθόδων» από μια κυβέρνηση που έχει «χάσει τη μπάλα» και «διαλύει τη χώρα».

Προσωπικές Επιθέσεις

Ο Αντώνης Σαμαράς δε θα διστάσει να συνεχίσει τις προσωπικές επιθέσεις όπου αυτό κρίνει πως είναι δίκαιο και επιβεβλημένο. Ήδη έχει ζητήσει , για διαφορετικούς λόγους, την παραίτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Χρήστου Παπουτσή αλλά και την απομάκρυνση του Ντίνου Ρόβλια ενώ αναμένεται να επιμείνει στην αποχώρηση στελεχών, άμα το θεωρήσει σκόπιμο. Ταυτόχρονα, το επικοινωνιακό επιτελείο του νέου προέδρου, σφυροκοπεί καθημερινά τον Γιώργο Πεταλωτή, προκειμένου να πλήξει το προφίλ του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Αρχηγικό Προφίλ

Παράλληλα με τις επιθέσεις στην κυβέρνηση, οι οποίες παρουσιάζονται από τη «Συγγρού» ως η αυτονόητη συνταγματική υποχρέωση για αντιπολιτευτικό έλεγχο, ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να συσφίξει τις σχέσεις του με διεθνείς παίκτες και να πυκνώσει τις επαφές του με παράγοντες της χώρας αλλά και του εξωτερικού, προβάροντας το πρωθυπουργικό κοστούμι και εκπέμποντας ένα περισσότερο αρχηγικό προφίλ.

Ο ρόλος των τομεαρχών

Σε όλη αυτή την προσπάθεια συμμάχους και συμπαραστάτες θέλει το πολυπληθές σχήμα τομεαρχών του από το οποίο έχει ζητήσει κοινή γραμμή, τέλος στην εσωστρέφεια αλλά και στην μεμψιμοιρία καθώς και φρένο στην απολογητική διάθεση των περασμένων μηνών. Ο ρόλος των τομεαρχών μάλιστα είναι διπλός. Από τη μία, έχουν πάρει επ΄ώμου τη στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, ώστε να αναδεικνύουν τα μεμπτά σημεία των κυβερνητικών δράσεων. Από την άλλη, έχουν ως χρέος την δημοσιοποίηση των θέσεων της ΝΔ, ιδίως στην περιφέρεια, μέσω των τοπικών μέσων και εκδηλώσεων, σε μια περίοδο που η «Συγγρού» δεν κρύβει τα παράπονά της από τα κεντρικά ΜΜΕ.

Κώστας Λασκαράτος