ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα”

"Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα”
Η βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κυρία Έλενα Παναρίτη η οποία...

Η βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κυρία Έλενα Παναρίτη η οποία είναι μέλος της επιτροπής οικονομικών στη Βουλή μας μίλησε για το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα κλειστά επαγγέλματα. Το χαρακτήρισε καινοτόμο, Γιατί αποκαθιστά τη κοινωνική δικαιοσύνη σε σχέση με τα άλλα επαγγέλματα και οι πολίτες θα έχουν μεγάλο οικονομικό όφελος . Μας υπογράμμισε ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δεν είναι επιταγή της “τρόικα¨ αλλά το ΠΑΣΟΚ το είχε περιλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα .

Υπήρχαν αντίθετες φωνές στην επιτροπή οικονομικών ;

Στη συζήτηση υπήρχαν αντίθετες φωνές με το νομοσχέδιο. Άλλοι διαφωνούσαν επί της ουσίας και άλλοι σε λεπτομέρειες. Θεωρώ όμως ότι είναι ένα καινοτόμο νομοσχέδιο .Χρειάζεται βέβαια προσοχή στο τρόπο υλοποίησης του. Είναι ένα μεγάλο βήμα αλλαγής, επιμένω όμως ότι εάν δεν γίνει σωστά η υλοποίηση του τότε μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα. .

Τι πρέπει να προσεχθεί;

Δώσαμε ένα χρονικό περιθώριο τεσσάρων μηνών προκειμένου να “τεστάρουμε” την αγορά ώστε να δούμε κατά πόσο δέχεται το άνοιγμα των κλειστών αυτών επαγγελμάτων. Στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα και θα προβούμε σε ανάλογες ρυθμίσεις. Η ρύθμιση είναι καλή γιατί θα κάνει το νομοσχέδιο περισσότερο ευέλικτο. Εδώ επιβάλλεται να είμαστε προσεκτικοί ως προς τη συλλογή των πληροφοριών δηλαδή να μην υπάρχουν λάθος πληροφορίες και να μην υπάρχουν πιέσεις ώστε να ξανακλείσουν αυτά τα επαγγέλματα με αφορμή διάφορες δικαιολογίες .

Ήταν εντολή της Τρόικα να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα ;

Όχι δεν ήταν. Αν θυμάστε ήταν κομμάτι της προεκλογικής μας καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και προεκλογική μας δέσμευση . Είναι πολύ σημαντικό το άνοιγμα των επαγγελμάτων

Γιατί είναι σημαντικό;

Γιατί μειώνει τις αγκυλώσεις της αγοράς . Μεγαλώνει τη δυνατότητα εισχώρησης νέων ανθρώπων στα συγκεκριμένα επαγγέλματα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στους κλάδους αυτούς ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί.

Δεν φοβάστε την αντίδραση όλων αυτών που μεταφράζεται σε πολιτικό κόστος;

Υπάρχει μεγάλη αντίδραση. Δεν υπάρχει όμως θέμα φόβου (πολιτικού κόστους) γιατί είσαι αποφασισμένος να κάνεις κάτι καλό για τη χώρα σου και την οικονομία σου .
Μη ξεχνάτε ότι αυτού του είδους οι αντιδράσεις είναι παραδοσιακές .Σε όλες τις χώρες του κόσμου οι χώρες που είχανε κλειστά επαγγέλματα και οι κυβερνήσεις τα άνοιξαν αυτοί που αντιδρούσαν ήταν οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δικηγόροι είναι ένας παραδοσιακός κλειστός κλάδος και φυσικά παρουσιάζουν διάφορα νομικά εμπόδια .

Ποιο θα είναι το όφελος για τον πολίτη;

Τα οφέλη είναι πολλά . Σας απαριθμώ όμως μερικά. Κατ΄αρχήν θα μειωθούν τα κόστη στις συναλλαγές. Δεν θα υπάρχει “ταρίφα¨ αυτή που ισχύει σήμερα για τους δικηγόρους , τους συμβολαιογράφους και τους μηχανικούς προκειμένου να αναλάβουν κάποια υπόθεση. Αυτό είναι πολύ δίκαιο και για τους άλλους κλάδους οι οποίοι δεν έχουν ταρίφα με το καλημέρα. Θα υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση και σε νέους επιστήμονες.

Τελικά το οικονομικό όφελος θα είναι για όλους τους πολίτες αφού οι υποθέσεις του θα λύνονται χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αρχική κοστολόγηση.

Πηγή: www.newscode.gr