ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το χρονικό της νέας "γαλαζοπράσινης" σύρραξης

Το χρονικό της νέας "γαλαζοπράσινης" σύρραξης
Μπορεί να μην δημιουργήθηκαν αυξημένες προσδοκίες «συναίνεσης» για το ραντεβού της Τρίτης...

Μπορεί να μην δημιουργήθηκαν αυξημένες προσδοκίες «συναίνεσης» για το ραντεβού της Τρίτης, ωστόσο η γενικότερη αίσθηση ήταν ότι οι δυο πλευρές είχαν τη διάθεση να περάσουν μια περίοδο ανοχής και μια «ήρεμη φάση», τουλάχιστον μέχρι την επερχόμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

«Η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή εντολή και νομιμοποίηση να λάβει όποιες αποφάσεις χρειάζονται, ακόμη και αν δεν συμφωνήσουν όλοι» έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, πριν τη συνάντησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Η συναίνεση ήταν πέρυσι» διεμήνυε ο Αντώνης Σαμαράς, ωστόσο κανένας δε μπορούσε να υποθέσει πως η πολυδιαφημισμένη συνάντηση, έμελλε να έχει τόσο δραματικά τυπικό χαρακτήρα. Το κλίμα κατά την επαφή των δυο ανδρών ήταν πράγματι πολιτισμένο, όμως τα περιστατικά ευθείας σύγκρουσης διαδέχτηκαν το ένα το άλλο αμέσως μετά την έξοδο Σαμαρά από το Μαξίμου.

Πρώτη αφορμή για «σύρραξη» έδωσε το ερώτημα για το εάν ετέθη ή όχι στη συνάντηση το ζήτημα των πρόωρων εκλογών και αν ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκείνος ο οποίος ρώτησε τον πρωθυπουργό για τις ειλικρινείς προθέσεις του.

Μόλις λίγα λεπτά αργότερα, νέο συγκρουσιακό σκηνικό στήθηκε με αφορμή κυβερνητικές διαρροές, περί μη αναφοράς των ζητημάτων που αφορούν άμεσα την Ελλάδα (λ.χ. επιμήκυνση / μείωση επιτοκίου κλ.π.) στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η «Συγγρού» απήντησε σε αυτή την τοποθέτηση, κάνοντας λόγο για σπέκουλα των «πάντοτε ανώνυμων κυβερνητικών κύκλων».

Τρίτο, ηχηρό περιστατικό αντιπαράθεσης, σε λιγότερο από 24 ώρες, έδωσε η χθεσινή δημόσια μομφή Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για διγλωσσία Σαμαρά, που άλλα ισχυρίζεται στο εξωτερικό και άλλα στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας με ελαφρότητα κρίσιμα ζητήματα.

Οι δηλώσεις του προέδρου της κυβέρνησης χτύπησαν συναγερμό στο επιτελείο Σαμαρά, το οποίο δεν περίμενε ευθεία επίθεση, μια μόλις ημέρα μετά την κατ΄ ιδίαν επαφή των δυο ανδρών. Μάλιστα ο "γαλάζιος" εκπρόσωπος, λαμβάνοντας υπόψη πως ο πρωθυπουργός επέλεξε πρώτος να τορπιλίσει το μίνιμουμ συναίνεσης που ο ίδιος πρέσβευε, επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους και με μια σκληρή ανακοίνωση έβαλε κατά της κυβέρνησης με αφορμή σειρά ζητημάτων, όπως της ανεργίας, της παραίτησης Γεωργακόπουλου, τις σχέσεις Παπανδρέου-Καντάφι αλλά και τις πολιτικές θέσεις άλλων ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Η χθεσινή ημέρα έκλεισε, με μια σφοδρή επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τον κυβερνητικό χειρισμό του ζητήματος των μεταναστών της Υπατίας, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή και ταπεινωτική για την ελληνική πολιτεία απόφαση.

Πάντως, από τη μεριά της κυβέρνησης εκτιμούν πως τους τόνους ανέβασε πρώτος ο Αντώνης Σαμαράς, πριν την επίθεση Παπανδρέου στο Υπουργικό, αφού περιοδεύοντας στους δήμους της Θεσσαλονίκης, καταδίκασε ανοιχτά την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας πως οδηγεί την αγορά σε ασφυξία.

Ωστόσο, στη «Συγγρού» υπογραμμίζουν, πως αυτό το επιχείρημα δεν μπορεί να σταθεί, καθώς ο αρχηγός της ΝΔ, σταθερός στις θέσεις του, έκρινε τις «αδιέξοδες κυβερνητικές πρωτοβουλίες», ενώ ο πρωθυπουργός, επέλεξε να επιτεθεί προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά, παραπέμποντας σε…προεκλογική περίοδο.