ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Ο πρωθυπουργός δείχνει μεγαλύτερο ζήλο και από τη Μέρκελ"

"Ο πρωθυπουργός δείχνει μεγαλύτερο ζήλο και από τη Μέρκελ"
Την ανάγκη συντονισμένων δράσεων, ώστε να παραλύσει η Ευρώπη, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας...

Την ανάγκη συντονισμένων δράσεων, ώστε να παραλύσει η Ευρώπη, με διαδηλώσεις και απεργίες, στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, με στόχο να ανατραπούν οι πολιτικές που δρομολογήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 11 Μαρτίου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας το τριήμερο συνέδριο που οργάνωσε το κόμμα του για την οικονομική κρίση.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην ανάγκη προστασίας της δημοκρατίας μέσα στην κρίση. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "η δημοκρατία βρίσκεται εν κινδύνω", αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, και στην απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην εγκρίνονται από το κοινοβούλιο οι ενέργειες του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εκτίμησε δε, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου αυταρχισμού και έθεσε το θέμα της υπεράσπισης της δημοκρατίας, ως έναν από τους στόχους του κόμματός του για το επόμενο διάστημα. Στο ίδιο πλαίσιο, κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για ακροδεξιό λόγο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε με οξύτητα τη στάση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και τη γενικότερη πολιτική του, τονίζοντας ότι η επιλογή της λιτότητας και των μνημονιων δεν είναι μονόδρομος, αλλά πολιτική επιλογή.

Η κρίση του χρέους, είπε, ήταν μεγάλη ευκαιρία για να ξηλωθεί το κοινωνικό συμβόλαιο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας θα είναι πιό επώδυνο, υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής για την Ευρώπη.

Θα είναι το τέλος της διαπραγμάτευσης και η υποβολή λαών σε μακροχρόνιες θυσίες με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και προέβλεψε ότι έρχεται σύντομα νέο πακέτο πιό σκληρών μέτρων και ιδιωτικοποιήσεις ασύλληπτου εύρους.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μερικές φορές "δείχνει μεγαλύτερο ζήλο και από την Μέρκελ", ενώ πρόσθεσε ότι η Αριστερά έχει ιστορικό καθήκον να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές, να δημιουργήσει συμμαχίες για αλλαγή πορείας και έξοδο από την κρίση και να ανοίξει νέο δρόμο ανάπτυξης με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.

Τόνισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αγώνας αυτός πρέπει να δοθεί σε διεθνές επίπεδο και ότι δεν υπάρχουν λύσεις που να μπορούν να δοθούν μόνο στο εθνικό επίπεδο, γιατί το κεφάλαιο και οι αγορές έχουν παγκοσμιοποιηθεί.