ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: "Αυτά που είπαμε, τα πετύχαμε"

Παπανδρέου: "Αυτά που είπαμε, τα πετύχαμε"
Σε υψηλούς τόνους ως αναμενόταν, κινήθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή...

Σε υψηλούς τόνους, όπως άλλωστε αναμενόταν, κινήθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, όπου ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε το Σώμα για τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

"Ήταν μια δύσκολη και διαπραγμάτευση. Αυτά όμως που σας είχαμε πει ότι θα προσπαθούσαμε τα πετύχαμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας σήμερα τη Βουλή για τα αποτελέσματα του άτυπου συμβουλίου κορυφής.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι όχι απλώς βγήκαμε από το αδιέξοδο, αλλά χαράξαμε και πορεία, ενώ προειδοποίησε ότι και μετά την άτυπη σύνοδο η Ελλάδα έχει πολλά μπροστά της να κάνει.

"Η λύση είναι στα χέρια όλων μας. Με τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε ξεκινήσει και άλλες που έχουμε ακόμη μπροστά μας να κάνουμε. Οι αλλαγές αυτές θα θίξουν προνόμια και παλιά κατεστημένα. Θα σπάσουν αντιλήψεις και πρακτικές", ανέφερε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει δημιουργικές προτάσεις για να "δώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα χωρίς χρέη".

Σαμαράς: Εσείς είστε το πρόβλημα

«Εσείς είστε το πρόβλημα. Το δικά σας λάθη πληρώνει ο τόπος. Εσείς συκοφαντήσατε τη χώρα. Εσείς την πήγατε στο ΔΝΤ» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος σε οξείς τόνους προς τον πρωθυπουργό και απαντώντας στη χθεσινή επίθεση Παπανδρέου.

«Είστε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που πανηγυρίζει επειδή έχει πέσει έξω σε όλες του τις προβλέψεις», είπε και χαρακτήρισε τις αποφάσεις της περασμένης Παρασκευής, επανόρθωση των σφαλμάτων του μνημονίου. «Εάν το μνημόνιο δε βγαίνει που δε βγαίνει, γιατί πανηγυρίζετε;» διερωτήθηκε και τόνισε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της μετέτρεψε την έκτακτη ανάγκη σε μόνιμη εξάρτηση «Ανοίγονται δρόμοι για να έχουμε πάντα μόνιμη εξάρτηση» τόνισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε.

Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε εκ νέου «Ανάπτυξη, Ανάπτυξη, Ανάπτυξη» για να έρθει η ανάκαμψη, καθώς και αλλαγή των όρων του μνημονίου ενώ επανέλαβε πως τόσο η επιμήκυνση όσο και η μείωση του επιτοκίου ήταν χρόνια αιτήματα της ΝΔ, τα οποία ωστόσο γνωρίζαμε ότι θα ικανοποιηθούν πριν από την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής. Επιπλέον επεσήμανε πως αυτά από μόνα τους δεν βάζουν τέλος στον «φαύλο κύκλο της ύφεσης».

«Σήμερα, μετά το χθεσινό υβρεολόγιο, κάνατε και 2ο φάουλ» είπε σε άλλο σημείο κατά την πρωτολογία του ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μεταθέσει τη συζήτηση από την «Οικονομία που διαλύεται» στη διαχείριση του χρέους, όμως «αυτό εξυπηρετεί την κυβέρνηση, όχι όμως τη χώρα»

Για το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «πέρυσι χλευάζατε την πρότασή μας για αξιοποίηση. Τώρα σας την επιβάλλουν ως εκποίηση».

Παπανδρέου: "Η ΝΔ μας έδωσε χρέος 150 δισ. σε 5,5 χρόνια"

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά.

Η ΝΔ μας έδωσε χρέος 150 δισ. σε 5,5 χρόνια και διπλασίασε το χρέος, είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά είπε ότι δεν θέλει να μιλάμε για το χρέος και αναρωτήθηκε: «Πώς θα το λύσουμε, χωρίς να μιλάμε;».

Ο πρωθυπουργός συμπέρανε ότι η ΝΔ χάνει αξιοπιστία με την μικροπολιτική που ασκεί, ενώ αναφερόμενος στον αναπληρωτή τομεάρχη κ. Σταικούρα, είπε ότι «μίλησε για θετικά αποτελέσματα και μόνο που δεν τον διαγράψατε».

Διορθώνουμε τα δικά σας σφάλματα, αλλάζουμε την Ελλάδα, έχουμε ιστορική ευθύνη όλοι και ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να συμβάλει, ενώ ο ίδιος δεσμεύθηκε να συνεχίσει την προσπάθεια παρά την μικροκομματική μεμψίμοιρη πολιτική.

Σαμαράς: Είστε ΛΑΓΟΣ και όχι ΛΑ.Ο.Σ

Αιχμηρός κατά τη δευτερολογία του ο Αντώνης Σαμαράς. Έβαλε και κατά του προέδρου του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, με αφορμή αναφορά του Γιώργου Καρατζαφέρη σε δηλώσεις του στενού του φίλου, Φαήλου Κρανιδιώτη, για τον «Σκάι»και την «Καθημερινή».

«Είστε ΛΑΓΟΣ και όχι ΛΑΟΣ» η απάντηση Σαμαρά, που ανέβασε τους τόνους και στην κόντρα του με την κυβέρνηση.

«Θέλετε να συμπλεύσουμε. Πρέπει όμως πρώτα να πλεύσουμε ενώ οι πολιτικές σας, μας λένε να βυθιστούμε μαζί» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ και χαρακτήρισε το χρέος «ιστορικό παιδί του ΠΑΣΟΚ».

Σκληρή απάντηση και στο σχόλιο Παπανδρέου ότι η ΝΔ ταυτίζεται με τον παλιό καλό της εαυτό των κυβερνήσεων Καραμανλή. «Δεν απαντώ στο παραμύθι ότι για όλα φταίει η ΝΔ. Καταντά γραφικότητα. Κινείστε κυκλοθυμικά. Σήμερα ζητάτε σύμπλευση, μετά το χθεσινό υβρεολόγιο. Αποφασίστε που είστε…» τόνισε υπενθυμίζοντας που βρίσκονταν τα σπρεντ επί των ημερών της ΝΔ, και κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για πελατειακές σχέσεις.

«Είστε τόσο υπεύθυνος, όσο εκείνος που ανάβει φωτιά και ρίχνει νερό για να τη σβήσει. Δε ξέρει όμως πως να τη σβήσει» είπε, απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου.

Τριτολογία Παπανδρέου

«Αυτά που κερδίσαμε, τα κερδίσαμε επειδή υλοποιήσαμε ένα δύσκολο πρόγραμμα που στήριξε ο ελληνικός λαός - με τη διαμαρτυρία και τον πόνο μεν, αλλά απέδειξε πως η Ελλάδα μπορεί. Αποτελεί μία επιβράβευση. Εσείς ζητάτε να εγκαταλείψουμε αυτές τις πολιτικές χωρίς να έχουμε άλλο δρόμο», ανταπάντησε στον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα πως προτίμησε τις επαφές με τη Γερμανία και τη Φινλανδία αντί της συμπαράταξης με την Ιρλανδία, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακολούθησε τη διαπραγματευτική πρακτική της κυβέρνησης: «Εγώ μίλησα και τηλεφωνικά και συναντήθηκα με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό και πριν το Συμβούλιο Κορυφής - και συνεννοηθήκαμε στο μέτρο του δυνατού», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση Σαμαρά-Καρατζαφέρη, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε πως «φαίνεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ, δεν είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης αλλά το ΛΑΟΣ». Απέναντι δε, στην κριτική του κ. Καρατζαφέρη για την καθυστέρηση συζήτησης του πορίσματος για τη Siemens στην Ολομέλεια, ανέφερε πως «εμείς είμαστε η παράταξη που φέραμε στο φως όλες τις υποθέσεις της Siemens και στο φως θα τα φέρνουμε όλα. Αν η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε με την απογραφή και τέλειωσε με την παραγραφή, αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Παπαρήγα: "Η κυβέρνηση λέει ψέματα"

Η κυβέρνηση λέει ψέματα και τη μισή αλήθεια σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο ευρωσυμβούλιο, τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από το βήμα της Βουλής και προέβλεψε ότι θα παρθούν μέτρα πιο βάρβαρα για τους εργαζόμενους.

Ακόμα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διεκδικεί μέχρι εκεί που δεν κινδυνεύει η συνοχή της ΕΕ και υπογράμμμισε ότι ο βρυκόλακας και ο εφιάλτης του ελληνικού λαού δεν είναι το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, αλλά το κεφάλαιο.

"Εμείς δεν διαχωρίζουμε το χρέος. Το χρέος το γέννησε παράνομα το κεφάλαιο, ο ανταγωνισμός και οι αντιπαραγωγικές δυνάμεις. Εμείς λέμε στον ελληνικο λαό να το διαγράψει και να μην το αναγνωρίσει, γιατί είναι παράνομο και τέτοιο πρέπει να το θεωρεί", ανέφερε η κ. Παπαρήγα. Εκτίμησε ότι τα νέα μέτρα θα επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό και πρόσθεσε ότι αυτό που συζητάει η Ευρώπη, είναι πως θα κατανεμηθεί η "χασούρα" και η ζημιά χωρίς να χάσει το κεφάλαιο.

Τέλος, η γγ του ΚΚΕ μίλησε για καρατόμηση της φορολογίας του ελληνικού λαού και για "75 δισ. κοστούμι που κόπηκε σε βάρος του για τα επόμενα χρόνια".

Καρατζαφέρης: Χρειάζεται ομοψυχία του πολιτικού κόσμου

"Αυτά που πήραμε ως Ελλάδα είναι θετικά. Το θέμα που μπαίνει, είναι αυτός ο νέος βατήρας: Θα μπορέσει η κυβέρνηση που έρχεται να το διεκπεραιώσει, να διαχειριστεί αυτή τη νέα ευκαιρία;" ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τις αποφάσεις του άτυπου ευρωπαϊκού συμβουλίου της 11ης Μαρτίου.

Ο κ. Καρατζαφέρης, ζήτησε στο πλαίσιο αυτό, ομοψυχία του πολιτικού κόσμου, «να πάνε στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Μαρτίου και οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί με το αεροπλάνο του Παπανδρέου, για να δείξουμε πως το διαίρει και βασίλευε δεν υφίσταται».

Πρότεινε δε, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η άντληση των 50 δισ. από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να προταθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να της δοθούν ακίνητα 50 δισ. ευρώ -εκτιμημένα από αντικειμενικό εκτιμητή- με δυνατότητα επιστροφής τους σε περίπτωση που συγκεντρωθεί το εν λόγω ποσό.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, δήλωσε πως «δεν είναι Παπανδρεϊκός» καθώς υπήρξε «ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που φυλακίστηκε επί ΠΑΣΟΚ».

Τσίπρας: "Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να πανηγυρίζει"

"Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση, ήταν να βάλει θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων.

"Για να πούμε ότι κερδίσαμε, έπρεπε να πάρουμε κάτι. Εμείς απλά κερδίσαμε παίρνοντας αυτά που ήθελαν να μας δώσουν. Δεν δικαιούστε να πανηγυρίζετε γιατί είναι ύβρεις. Δεν δικαιούστε να παίρνετε αποφάσεις που υπερβαίνουν τα όρια της εντολής που πήρατε από τον ελληνικό λαό από τον οποίο σήμερα οφείλετε να ζητήσετε την κρίση του", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.