ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ναι στον διάλογο από Παπανδρέου στο Συνέδριο Δημοκρατικής Αριστεράς

Ναι στον διάλογο από Παπανδρέου στο Συνέδριο Δημοκρατικής Αριστεράς
Στην ανάγκη διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις στήριξε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου...

Στην ανάγκη διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις στήριξε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο πρώτο συνέδριο του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς εξαπολύοντας μύδρους κατά των υπολοίπων κομμάτων της αριστεράς.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος χωρίς προκαταλήψεις και παρουσίασε στους συνέδρους το πλαίσιο αυτού του διαλόγου :

1. Η σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας. Στο θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία στο ζήτημα του ευρωομολόγου και στον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
2. Στην αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
3. Στην συγκρότηση ευρύτερων συμμαχιών όσον αφορά την χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Στο θέμα αυτό ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την εισήγηση του κ. Κουβέλη για μια μεγάλη εκστρατεία στην ΕΕ, με την συλλογή υπογραφών ώστε να πιεστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις των γειτονικών μας χωρών.
4. Αλλαγή του Συντάγματος και των νόμων γίνεται στη βουλή και κατά συνέπεια η συνεργασία των δύο κομμάτων μπορεί να γίνει στο πλαίσιο αυτό. Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης που να προχωρήσει πιο δυνατά και να μην ανέχεται την ατιμωρησία όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποιοι.
5. Να προωθηθεί η Χάρτα κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.
6. Να ενισχυθεί η συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος.
7. Να προωθηθεί η ισονομία και η ισοπολιτεία για την προστασία των αδυνάτων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν πρόκειται για εξουσία και θέσεις, αλλά για αλλαγές που θα ωφελήσουν στην πρόοδο της χώρας, πολιτικά και πολιτιστικά.

Στην επίθεση που εξαπέλυσε στα κόμματα της Αριστεράς τόνισε πως ο δογματισμός και η απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών συνέβαλαν στην αδράνεια και στην συνωμοσιολογία.

Κατηγόρησε την Αριστερά για ηθικολογία και λαϊκισμό, αλλά επιτέθηκε και στην Νέα Δημοκρατία, που θεωρεί υπεύθυνη για την κατάληξη του δημόσιου τομέα. Η ανάγκη αλλαγής του κράτους έτσι ώστε να εξυπηρετεί τους πολίτες και όχι τα ισχυρά συμφέροντα των «ολίγων» είναι επιτακτική, τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.