ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάμε Παπούλια;

Πάμε Παπούλια;

Σήμερα (Δευτέρα 3/11/2014) μεταβαίνουν στον Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αύριο ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης, με φόντο το χρέος, τα εθνικά ζητήματα και τις πρόωρες εκλογές.

Του Κώστα Τσιτούνα

Η πολιτική ατζέντα της εβδομάδας που ξεκινά επισκιάζεται από τις επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών στον Κάρολο Παπούλια και από την έντονη κινητικότητα γύρω από τα εθνικά θέματα με φόντο τόσο τη διαπραγμάτευση του χρέους, όσο και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ενδεικτικό της ακραίας πόλωσης που υπάρχει, είναι το παρασκήνιο που προηγήθηκε προκειμένου ο κ. Σαμαράς να αλλάξει την ώρα της επίσκεψής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας προκειμένου να μην συμπέσει με τον κ. Τσίπρα.

Έτσι, ενώ αρχικά ο κ. Σαμαράς είχε προγραμματίσει την συνάντησή του νωρίς το μεσημέρι, όταν πληροφορήθηκε ότι ο κ. Τσίπρας έκλεισε κι αυτός ραντεβού μεσημβρινή ώρα, μετέθεσε τη δική του επίσκεψη για το απόγευμα.

Πάντως αν και επισήμως από τη ΝΔ διαψεύδουν ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, φαίνεται ότι αυτή τη διαδικασία την έχει αναλάβει ο Φώτης Κουβέλης που αν και «εξαφανισμένος» τους τελευταίους μήνες, αίφνης αποφάσισε να μεταβεί και αυτός στον Παπούλια την Τρίτη.

Και μάλιστα όπως λέει το ρεπορτάζ, ο κ. Κουβέλης που το τελευταίο διάστημα ασχολείται μόνο με τα του κόμματός του, αποφάσισε όλως τυχαίως, να ασχοληθεί και με τη «σωτηρία» της χώρας και να θέσει στον Πρόεδρο την ανάγκη σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης του χρέους και όχι μόνο.

Από την άλλη μεριά, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο και για την πορεία της διαπραγμάτευσης αλλά και για το θέμα με την ένταση στην Κύπρο και αμέσως μετά τη συνάντηση, δεν αποκλείεται να προβεί σε βαρυσήμαντες δηλώσεις, χωρίς ωστόσο να θέσει θέμα συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Ιδιαίτερης σημασίας και σημειολογίας θα είναι και η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος με τη σειρά του θα ενημερώσει τον κ. Παπούλια για το πρόβλημα πολιτικής «νομιμοποίησης» της κυβέρνησης να αποφασίσει χωρίς νωπή λαϊκή εντολή για την επιμήκυνση του χρέους και για την περαιτέρω επιτήρηση της χώρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα είναι προσεκτικός στις διατυπώσεις του και θα προτάξει το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του αποτελούν παράγοντες σταθερότητας της χώρας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στο Νewsbomb.gr ότι ο κ. Σαμαράς – σε μια προσπάθεια αιφνιδιασμού – δεν αποκλείεται να ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να συναντηθούν προκειμένου να τον ενημερώσει για την κρισιμότητα των εθνικών ζητημάτων η οποία κατά τον πρωθυπουργό απαιτεί εθνική συνεννόηση και συναίνεση.

Με τον τρόπο αυτό - εκτιμούν στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά – ότι θα μπορέσουν να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως άλλωστε αποκαλύψαμε από το Newsbomb.gr στο ρεπορτάζ της Κυριακής 2/11/2014 με τίτλο: «Τα Εθνικά Θέματα βγάζουν Πρόεδρο», είναι προφανές ότι στο Μαξίμου θεωρούν πως μόνο η επίκληση ενός σοβαρού εθνικού ζητήματος μπορεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και από αυτό απορρέει η σιγουριά που αποπνέουν οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού οι οποίοι στις δημόσιες συζητήσεις του ισχυρίζονται: «Τους 180 τους έχουμε, εκλογές δεν γίνονται με τίποτα…».

Αν πάντως στο επόμενο διάστημα δεν υπάρξει κάποιο «ατύχημα» θα είναι ίσως η πρώτη φορά που τα εθνικά θέματα αντί να επιταχύνουν τις εκλογές, μάλλον θα τις αποτρέψουν…

Σχετικές ειδήσεις