ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Απογαλακτίζεται» απ' τον Σαμαρά ο Βενιζέλος!

«Απογαλακτίζεται» απ' τον Σαμαρά ο Βενιζέλος!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχεται ορισμό χρόνου εκλογών, ενώ συζητά ακόμα και κυβέρνηση «ειδικού σκοπού»!

Οδό διαφυγής στα αδιέξοδά του αναζητά εναγωνίως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος. Οι δημοσκοπικές επιδόσεις του αφενός και ο φόβος για το υπό ίδρυση κόμμα του ΓΑΠ αφετέρου τον οδηγούν, όπως μας τονίζει συνεργάτης του, σε επιλογές εκτός των όσων έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια –πάντα κατά τον συνεργάτη του- ψάχνει μεθόδους απογαλακτισμού απ' τον, εν τη κυβερνήσει, συνέταιρό του Αντ. Σαμαρά.

Άλλωστε βλέπει –και το επισημαίνουν και οι δημοσκοπήσεις αυτό- πως σε περίπτωση πρόωρων εκλογών η ακραία πόλωση που θα επικρατήσει μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε διαρροή ψήφων απ' το κόμμα του και προς Ν.Δ. αλλά και προς ΣΥΡΙΖΑ, όλες εξάλλου οι «ενδιάμεσες» πολιτικές δυνάμεις θα δεχτούν σοβαρότατες πιέσεις...

Ο Βενιζέλος λοιπόν, όπως έχει αφήσει να διαφανεί σε συσκέψεις του πολύ στενού επιτελείου του, φαίνεται να αποδέχεται μια «μεγάλη πρωτοβουλία» μεταξύ της δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με αποκλειστικό στόχο την αποφυγή των πρόωρων εκλογών, τις οποίες θέλει να απομακρύνει πάση θυσία...

Η πρωτοβουλία την οποία τώρα αποδέχεται, ενώ έως και πολύ πρόσφατα απέκλειε (σε κοινή γραμμή με τον Σαμαρά) είναι ο ορισμός του χρόνου των εκλογών μέσα στο 2015, ακόμα και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Έχει πειστεί (και από συζητήσεις με τον Σπ. Λυκούδη αλλά και με άλλους ανεξάρτητους) ότι μια τέτοια πρόταση –εφόσον γίνει αποδεκτή- θα οδηγήσει στην εκλογή Προέδρου.
Θα την αποδεχτεί λοιπόν και επίσημα, όταν κατατεθεί.

Αλλά –και αυτό συνιστά μια πελώρια έκπληξη- δείχνει να συζητά ακόμα και την άλλη πιθανή πρόταση, η οποία θεωρείται ακόμα πιο ελκτική για την αποφυγή των εκλογών μέσα στο Γενάρη, δηλαδή το σχηματισμό κυβέρνησης «ειδικού σκοπού»!

Μέχρι τώρα την απέρριπτε και μάλιστα κατηγορηματικά, αφού μια τέτοια κυβέρνηση προϋποθέτει τη μη συμμετοχή ούτε του ιδίου, ούτε βεβαίως του Αντ. Σαμαρά.
Αλλά πλέον δείχνει τουλάχιστον να τη συζητά.

Και αυτό επειδή προτιμά να φύγει τώρα απ' την κυβέρνηση παρά να οδηγηθούν οι εξελίξεις σε άμεσες εκλογές με ορατό τον κίνδυνο εξαέρωσης του κόμματός του, κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην πολιτική του αποστρατεία!

Άλλωστε σε μια τέτοια περίπτωση θα βγει και θα πει ότι... θυσιάζεται για το καλό της χώρας!

Κι επειδή μια τέτοια πρόταση είναι πολύ πιθανό (έως σίγουρο) ότι θα κατατεθεί από ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών μεταξύ της δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας, αναμένεται κρίση στις σχέσεις Σαμαρά-Βενιζέλου, αφού ο πρωθυπουργός ούτε καν συζητά (μέχρι τώρα...) το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί απ' τη θέση του πρωθυπουργού, τονίζοντας μάλιστα σε συνομιλητές του ότι «εγώ δεν θα γίνω ο Γιωργάκης του 2012»!

Μια τέτοια πιθανή κρίση μεταξύ των κυβερνητικών συνεταίρων ασφαλώς θα δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα, με απρόβλεπτες αυτή τη στιγμή παρενέργειες.

Πάντως θα πρέπει να υπενθυμίσουμε κάτι που έχουμε αποκαλύψει σε αυτό το σημείο. Ότι δηλαδή στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Βενιζέλου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπαινίχθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πιθανή μελλοντική τους συνεργασία. Αλλά ο Αλ. Τσίπρας του «έδειξε πόρτα»...

Σε κάθε περίπτωση όλα παραπέμπουν στο ότι ο Βενιζέλος αναζητά νέες συμμαχίες, νέες επιλογές, νέα δεδομένα, που να τον διασώζουν πολιτικά...

Θα λάβει, ωστόσο, περισσότερες από 164 ψήφους ο Σταύρος Δήμας; Ήδη έχουν ξεκινήσει τα στοιχήματα...

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της Προεδρικής εκλογής στο TIMELINE του newsbomb.gr που ακολουθεί:

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις