ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης στον Guardian: Δεν υπάρχει Plan B, ας έρθει ο Αρμαγεδδών!

Βαρουφάκης στον Guardian: Δεν υπάρχει Plan B, ας έρθει ο Αρμαγεδδών!

«Αν δε φοβόμουν, θα ήμουν άφθαστα επικίνδυνος», δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνια ο υπουργός Οικονομικών, σε μία εκ βαθέων συνέντευξη στον Guardian.

Όπως σημειώνει η δημοσιογράφος που «ανακρίνει» τον υπουργό, Helena Smith, «καθώς ο πολιτικός είναι επιφορτισμένος με τη διάσωση της Ελλάδας σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, το τι πιστεύει ο - ξυρισμένος γουλί – οικονομολόγος, πώς συμπεριφέρεται και το τι λέει έχουν επιπτώσεις».

«Καθώς αποτελεί μέρος της Ευρωζώνης, η μοίρα της χώρας του επηρεάζει αναπόδραστα την παγκόσμια οικονομία. Είναι αυτό κάτι που τον τρομάζει;», αναρωτιέται η ανταποκρίτρια του Guardian.

«Λιγάκι», απαντά ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Αν δε φοβόμουν, θα ήμουν απίστευτα επικίνδυνος».

Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται εκτενώς στο παρουσιαστικό του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. «Είναι μυώδης, σε φόρμα, όπως ακριβώς φαίνεται στην κάμερα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Στα 53 του, ο Βαρουφάκης θεωρεί ότι ακόμα «αντιλαμβάνεται τον κόσμο καλύτερα», ως αποτέλεσμα της μελέτης του Μαρξ. Ωστόσο δεν θεωρεί πλέον τον εαυτό του αδιάλλακτο αριστερό, ό,τι κι αν πιστεύουν οι συνομιλητές του.

«Δεν προμοτάρω με κανέναν τρόπο την εικόνα μου. Με κατηγορούν πως καβάλαω μηχανή, αλλά αυτό το κάνω από όταν ήμουν 15 χρονών. Είμαι αυτός που είμαι» λέει ο κύριος Βαρουφάκης, προσθέτοντας πως η πίεση που δέχεται από όταν ανέλαβε καθήκοντα είναι πολύ μεγάλη και πως πλέον δεν ο χρόνος δεν του φτάνει: Γυμναστική κάνει στις 6 το πρωί λέει και τη γυναίκα του πλέον την βλέπει σπάνια.

«Μάλλον, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένας ελευθεριακός ή αιρετικός Μαρξιστής. Για τον καπιταλισμό, λέει ότι είναι ένα σύστημα που παράγει μαζικό πλούτο αλλά και μαζική φτώχεια. ''Δεν πιστεύω ότι μπορείς να αντιληφθείς τον καπιταλισμό αν δεν κατανοήσεις τις αντιφάσεις του και αν δεν αναρωτηθείς ο ίδιος αν ο καπιταλισμός αποτελεί μία φυσική κατάσταση. Δεν πιστεύω ότι είναι. Γι΄αυτό είμαι αριστερός'', λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης».

Όσο για το περίφημο «plan B», ο κύριος Βαρουφάκης είναι κάθετος: «Συνεχώς ακούμε πως αν δεν υπογράψουμε θα έρθει ο Αρμαγεδδώνας. Η απάντησή μου είναι "ας έρθει". Δεν υπάρχει plan B. Αυτό είναι το plan B».

Κι αν τελικά έρθει η καταστροφή, τι θα γίνει τότε, ρωτά η δημοσιογράφος του Guardian: «Αυτό είναι σαν να με ρωτάτε τι θα γίνει αν κομήτης χτυπήσει τη Γη. Δεν έχω ιδέα. Καμία»!

Σχετικές ειδήσεις