ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι συμμαχίες που έφεραν τη συμφωνία

Οι συμμαχίες που έφεραν τη συμφωνία

Mετά την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup της Παρασκευής, που ήταν η συμφωνία για ένα πρόγραμμα-γέφυρα χωρίς μέτρα λιτότητας, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στην αποστολή από την Αθήνα της λίστας με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να επικυρωθούν από τους εταίρους.

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ, ΟΛΑΝΤ ΚΑΙ ΡΕΝΤΣΙ

Ένα σκληρό αγώνα αντοχής επί ένα 24ωρο, στον οποίο κρίθηκε εν πολλοίς η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και είχε σημείο αναφοράς το «στρατηγείο» στο Μέγαρο Μαξίμου, έδωσε η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι το «τείχος» Σόιμπλε έπρεπε να... πέσει μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής.

Από την Πέμπτη το βράδυ μέχρι την επομένη και το φινάλε της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες δεν ήταν μόνο ο Γιάνης Βαρουφάκης που έδωσε τη μάχη. Την ώρα που η αγωνία και η ένταση είχε χτυπήσει κόκκινο από την «υπεραντίδραση» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών μπήκαν στο φουλ οι μηχανές στο Μαξίμου, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να κινήσει... γη και ουρανό στην Ευρώπη προκειμένου να μη χάσει πολύτιμο χρόνο για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μιλήσει τηλεφωνικά με όλους τους κορυφαίους «παίκτες», δείχνοντας για άλλη μία φορά ότι να με επιδιώκει συμφωνία αλλά ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει από τις βασικές «κόκκινες» γραμμές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής» ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Γιατί παίζεις τόσο σκληρό παιχνίδι;» φέρεται ότι είπε ο κ. Τουσκ ρωτώντας τον πρωθυπουργό για τη στάση του και υπονοώντας ότι θα μπορούσε να είχε αποδεχθεί μεγαλύτερο συμβιβασμό για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές. «Δεν παίζω εγώ σκληρό παιχνίδι-μας αδικούν», απάντησε ο κ. Τσίπρας «δείχνοντας» τον Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο ίδιο τηλεφώνημα αποκάλυψε πως ήταν αποφασιστικός να υπάρξει συμφωνία. «Εάν δεν υπάρξει σήμερα το βράδυ (σσ. Παρασκευή 20/02) συμφωνία στο Eurogroup, θα ζητήσω έκτακτη Σύνοδο Κορυφής γι αυτή την Κυριακή».

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ είχε σαφή εικόνα για τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα το προηγούμενο βράδυ.

Η επικοινωνία ξεκίνησε με την καγκελάριο να εξηγεί ότι επιθυμεί τη συμφωνία και την αποφυγή μιας απρόβλεπτης περιπέτειας κατ΄αρχάς για την Ελλάδα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής» ήταν η πρώτη φορά που η Άνγκελα Μέρκελ έλαβε στο τραπέζι το ζήτημα σύνταξης λίστας μεταρρυθμίσεων.

Όταν ολοκληρώθηκε το τηλεφώνημα, ο απόηχος στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν θετικός.

Η συνομιλία με τον Φρανσουά Ολάντ

Υποστηρικτικός της μάχης της ελληνικής πλευράς, υπενθυμίζοντας βεβαία διαρκώς τους "κανόνες" της Ευρωζώνης, ήταν ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, οποίος είχε επίσης την περασμένη Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

"Πρέπει να βρούμε και να περιγράψουμε μια λύση και να συμφωνήσουμε, εγώ, εσύ, η Μέρκελ και ο Γιούνκερ" φέρεται να είπε ο Γάλλος πρόεδρος, εκφράζοντας τη βούληση να μην οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε πραγματικό αδιέξοδο.

Μήνυμα ενθάρρυνσης από Ρέντσι

Κλίμα και ενθάρρυνσης της πορείας των συζητήσεων στην καρδιά της Ευρώπης, σε Αθήνα και Βερολίνο εξέπεμψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ιταλός πρωθυπουργός συνομίλησε με τον κ. Τσίπρα για αρκετώ ώρα στο τηλέφωνο, το "καυτό" 24ωρο που οδήγησε στη συμφωνία. Ο κ. Ρέντσι μετέφερε την άποψή του, ότι "δεν γίνεται να γίνει αποδεκτή η άποψη κάποιων στην Ευρωπαϊκή Ένωση" που επιμένουν να αγνοούν το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα" επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα που να δίνει "ανάσα" στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το πλάνος της και διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα, ότι θα συνομιλήσει με την κ. Μέρκελ για να βοηθήσει στην κατεύθυνση λύσης.

Σχετικές ειδήσεις