ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τη δήλωση Ντάισελμπλουμ προσπαθούν να τα «μαζέψουν» τώρα οι Ευρωπαίοι

Μετά τη δήλωση Ντάισελμπλουμ προσπαθούν να τα «μαζέψουν» τώρα οι Ευρωπαίοι

Έπειτα από την ηχηρή απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος -ούτε λίγο, ούτε πολύ- υποστήριξε ότι οι αλλαγές στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, έγιναν κατόπιν δικής του υπόδειξης, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν τώρα να «μαζέψουν», διαψεύδοντας και αποδίδοντας σε «παραπληροφόρηση» τα όσα ακούγονται.

ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ EUROGROUP: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΙΚΙΑ!»

Ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTLZ υποστήριξε ότι είχε επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο».

Οι δηλώσεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση κύκλων του Μαξίμου που σημείωναν ότι «έχει περάσει καιρός από τότε που η Ελλάδα ήταν αποικία και αξιωματούχοι άλλων χωρών έκαναν υποδείξεις».

Επίσης, οι ίδιες πηγές δήλωναν: «Πρώτη ανακρίβεια: Δεν τον έδειξε και αυτό θα το βρει μπροστά του γιατί θα είναι εκεί στο επόμενο Eurogroup. Δεύτερον, αν το έθετε έτσι αυτό, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα είχε απαντήσει αναλόγως».

Όπως πρόσθεταν, ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Μάλιστα επεσήμαιναν ότι «οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις».

Έπειτα από την ηχηρή απάντηση της ελληνικής πλευράς, ευρωπαϊκοί «κύκλοι« επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για «παραπληροφόρηση».

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης του πρωθυπουργού, τη Δευτέρα (27 Απριλίου), ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας και τη θέση του κ. Βαρουφάκη, δήλωσε ότι «είχε αποφασιστεί πριν το Eurogroup. Ο κ. Βαρουφάκης είναι σημαντικός για την κυβέρνηση και τη χώρα, έχει ενοχλήσει γιατί μιλά τη γλώσσα τους καλύτερα από ό,τι την μιλούν αυτοί, έχει ριζοσπαστικές απόψεις και δεν κάνει πίσω. Η διαπραγμάτευση όμως δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο, έχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού».

Ο κ. Τσίπρας κάλυψε επίσης τον κ. Βαρουφάκη για την απουσία του από το δείπνο στο Eurogroup της Ρίγας, απορρίπτοντας δηλώσεις ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν απομονωμένος στο Γιούρογκρουπ και επισημαίνοντας ότι το ίδιο λένε σε πολλές συνεδριάσεις, πράγμα που δεν ισχύει.

Σίγουρα, είπε ο πρωθυπουργός «δεν θέλουν να έχουν απέναντί τους τον Βαρουφάκη» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Οικονομικών.

«Είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση», ξεκαθάρισε, ενώ για την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας, είπε ότι έγινε προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος και αποτελεσματικότητα, διαβεβαιώνοντας ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν όσα στοιχεία ζητούν.

Χαρακτηριστικό της θέσης του κ. Βαρουφάκη και της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει απο τον πρωθυπουργό είναι το γεγονός ότι προήδρευσε στη σύσκεψη της ομάδας διαπραγμάτευσης που έγινε εχθές (Τρίτη 28 Απριλίου) στη Βουλή.

Κατά τα άλλα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξή του στο κανάλι RTL Nieuws, διεμήνυσε ότι πρώτα θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup για το πρόγραμμα των μετταρρυθμίσεων και μετά θα υπάρξει χαλάρωση στους όρους παροχής ρευστότητας, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αλλαγή στη διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας από μόνη της δεν θα άρει το αδιέξοδο μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, είπε.

Απαντώντας εμμέσως στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περί εξαπάτησης της ελληνικής πλευράς, με τη συμφωνία που έκλεισε στις 20 Φεβρουαρίου, στο Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε:

«Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε στοίχημα πως όταν θα διαπραγματευόταν μαζί μας η ΕΚΤ θα άνοιγε τα ταμεία και θα παρέκαμπτε τους κανόνες της. Αυτό δεν το κάνει η ΕΚΤ. Η ΕΚΤ θέλει να δει ότι υπάρχει συμφωνία με το Eurogroup. Επομένως δεν υπάρχει εύκολη λύση για να ανοίξουν οι στρόφιγγες της ΕΚΤ χωρίς πραγματικά σταθερή συμφωνία με το Eurogroup. Αυτό το εξηγήσαμε και το ξεκαθαρίσαμε ξανά και ξανά στους Έλληνες. Οπότε, δεν τίθεται θέμα παρεξήγησης. Ήταν ξεκάθαρο αυτό. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει κριτική ως προς αυτό».

Όσο για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε:

«Δεν φοβάμαι τα δημοψηφίσματα. Αφορά τους ίδιους τους Έλληνες αλλά δεν ξέρω εάν βοηθάει. Ξέρω ότι κοστίζει πολύ χρόνο ότι δημιουργεί νέα αβεβαιότητα για την πολιτική κατάσταση και κατά τη γνώμη μου δεν έχουμε τον χρόνο, δεν τον έχει η ελληνική κυβέρνηση. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα χρήματα και ότι χωρίς νέα στήριξη, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Σχετικές ειδήσεις